"KUCANJE" U PREVOZU SKOČILO 34 ODSTO: Od uvođenja privatnog obezbeđenja koji prate kontrolore, prodaja dopuna "Bus plus" kartica znatno veća

S. B. MILOŠEVIĆ

22. 07. 2021. u 08:51

DA je "strah" putnika javnog prevoza, od neprijatnih situacija sa pripadnicima obezbeđenja koji od 1. jula idu zajedno sa kontrolorima, možda urodio plodom, pokazuju podaci Sekretarijata za javni prevoz.

Foto D. Milovanović

Broj validacija nepersonalizovanih kartica prvih 12 dana jula skočio je za skoro 34 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Oko 12 (30 ubuduće) angažovanih "bezbednjaka" ulazi zajedno sa kontrolorima "Kentkarta". U četvrtak su ih reporteri "Novosti" sreli u centru grada, na liniji 31, a u petak na liniji 493 u Mladenovcu.

Oni koji se švercuju stanicu ili dve i koji su izlazili iz vozila kada ugledaju kontrolore, sada ne žele da rizikuju. Pošto nikome nije jasno da li "bezbednjaci" kada putnik nema kartu i ne želi da da dokumenta na uvid kontrolorima već hoće da siđe na sledećoj stanici, mogu da ga zadrže do dolaska Komunalne milicije, mnogi ovaj mesec nisu želeli da dođu u neugodnu situaciju. Ne znaju sugrađani ni da li će ih obezbeđenje zadržati u vozilu, pa ne žele dodatne neprijatnosti. Da je "strah" od bezbednjaka povećao prodaju karata, iako su jul i avgust sezonski meseci, podaci nedvosmisleno pokazuju.

Foto N. Fifić

Od početka prodaje za jul (25. juna) do 12. jula je prodato 133.610 elektronskih mesečnih karata. U prošloj godini prodato je ukupno 146.659 elektronskih mesečnih karata za jul (u ovaj broj ulaze i markice koje su kupovane od polovine meseca).Kupovina dopuna za nepersonalizovane kartice u prvih 12 dana jula 2021. godine iznosila je 47,58 miliona dinara.

- Posmatrano u odnosu na isti period prošle godine, od 1. do 12. jula 2020, kada je prodaja dopuna za nepersonalizovane kartice iznosila 34 miliona dinara, u julu 2021. godine grad Beograd svakodnevno ostvaruje prosečno 1,1 milion dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Tako da je samo po osnovu prodaje dopuna za nepersonalizovane kartice u prvih 12 dana jula Grad prihodovao 13,58 miliona dinara više, odnosno 39,85 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

ZAŠTITA Promena je uvedena 1. jula, Foto Arhiva

Nepersonalizovane legitimacije

PORASLA je i validacija nepersonalizovanih kartica u vozilima. U odnosu na 2020. godinu kada je za prvih 12 dana jula izvršeno 416.761 validacija nepersonalizovanih kartica, za prvih 12 dana jula ovaj broj iznosi 558.076, što predstavlja povećanje u visini od 33,9 odsto - kažu u Sekretarijatu za javni prevoz.

Pogledajte više