USISIVAČEM ZA LJUBIMCIMA: Sa radnicima "EKO" patrole GO Stari Grad, koji održavaju čistim trotoare u centru posle šetnje životinja

M. STANOJKOVIĆ

19. 07. 2021. u 18:33

DOK neodgovorni vlasnici kućnih ljubimaca sklanjaju pogled i prelaze na drugu stranu ulice, zvuk usisivača i trojica radnika "Eko patrole" Opštine Stari grad tu su da ih podsete na njihovu obavezu.

Foto M. Anđela

Da počiste javnu površinu za svojim psom, za šta im je i zaprećena novčana kazna. Međutim, ni kazne, a ni izlazak na ulice radnika koji čiste za njihovim ljubimcima nisu dovoljne da se promeni svest sugrađana.

Predrag Serafimović, Čaba Bičkei i Dejan Cvetković svakog dana ujutru izlaze sa Starograđanima i njihovim psima i sa dve specijalne mašine, usisavaju pseći izmet i održavaju trotoare čistim. Do kraja godine trebalo bi da dobiju još dva usisivača i još kolega, jer posla imaju toliko da ceo dan ne silaze sa centralnih ulica.

- Počeli smo ponovo pre 20 dana i prioritet nam je uklanjanje psećeg izmeta na teritoriji Starog grada - objašnjava, za "Novosti", Serafimović.

- Imamo mnogo posla, ali se nadamo da će kako vreme odmiče, vlasnici postati odgovorniji. Dnevno prepešačimo oko šest kilometara i svakog dana obilazimo po jednu zonu, tako da za nedelju dana pokrijemo celu opštinu.

Najneodgovorniji vlasnici šetaju Hilandarskom, Carigradskom, Skenderbegovom i Ulicom Mike Alasa, govori iskustvo "Eko" patrole. Sugrađani koji ih prvi put vide, zastanu da se raspitaju o njihovom poslu, a nakon toga, tu su i da im ukažu na kritične tačke.

- Reakcija je pozitivna i signaliziraju nam gde je najviše nečistoće. Oni sugrađani koji nemaju kućne ljubimce veoma burno reaguju kada nas vide i shvate da radimo posao umesto neodgovornih. Vlasnici kućnih ljubimaca uglavnom okrenu glavu, postide se kada nas vide, bude im neprijatno.

TEREN Najviše posla oko stabala, Foto M. Anđela

Dok su reporteri "Novosti" sa eko patrolom lovili vlasnike u prekršaju, naišli smo i na pozitivan primer. Novosađanka Jovana M. odmah je otvorila torbu i pokazala da stalno sa sobom nosi kese.

- Naravno, imam kesicu. Žao mi je ljudi koji moraju da čiste za vlasnicima. Valjda je logično da za njim pokupiš. To je nekultura - rekla je Jovana.

Propisana novčana kazna za ovaj prekršaj je 10.000 dinara. Ipak, malo komunalnih milicionara na terenu, koji ih sankcionišu, otvaraju mogućnost za lagodno ponašanje vlasnika.

ŽARDINjERE UMESTO CVEĆA PUNE SMEĆA

"EKO" patrola osim psećeg izmeta, uklanja korov oko drveća, ali i prazni žardinjere zatrpane smećem.

- Čupamo izrasline oko drveta, a ovih dana imali smo i mnogo posla jer sugrađani žardinjere sa smećem koriste kao kantu za smeće. Žardinjere čistimo koje su za cveće, a koriste se za smeće. Trudimo se da ovaj posao uradimo barem jednom nedeljno.

Pogledajte više