REKONSTRUIŠE SE ZGRADA STARE KOMANDE VAZDUHOPLOVSTVA: Kompletiranje tehničke dokumentacije u toku

Novosti online 12. 07. 2021. u 12:12

RASPISIVANjEM tendera za projektanta rekonstrukcije zgrade Komande vazudhoplovstva oštećene u NATO bombardovanju, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda nastavlja kompletiranje dokumentacije za sanaciju oštećenog spomenika od ogromnog značaja za Vojsku Srbije. Vrednost tendera je 18,2 miliona dinara, a rok za podnošenje ponuda ističe 4. avgusta.

foto: Gradska opština Zemun

Naime, već je završen Elaborat procene stanja konstrukcije i projekat sanacije arhitektonskog bisera Dragiše Brašovana iz 1935. godine, a u drugoj fazi izrada Projekta rekonstrukcije, restauracije i konzervacije teško oštećenog zdanja u centru Zemuna.

Reprezentativna zgrada na četiri sprata sa sedam kula, oštećena je u središnjem bočnom delu objekta i delu kule iz dvorišne strane - delimično je od 2000 - 2001. godine obnovljen tek jedan njen manji deo.

foto: Gradska opština Zemun

U planu je zamena stolarije i bravarije, sanacija fasade, termička i hidro izolacija tavanice i krova, oluka i gromobranske instalacije, termička izolacija plafona podruma, saniranje svih zidova u prostorijama objekta, adapatacija sanitarnih čvorova i zamena podnih obloga, kao i izrada elaborata energetske efikasnosti i intervencije na elektroenergetskim, telekomunikacionim signalnim i termotehničkim sistemima.

Investiciona vrednost radova znaće se tek kada se kompletira projektna dokumentacija.

Pogledajte više