KRAJ RADOVA NA VOŽDOVCU DALEKO: Prvi rok probijen, drugi - 15. avgust teško dostižan

Š. Marović

01. 07. 2021. u 09:21

PAKLENE temperature koji su ovih dana okovali prestonicu nisu zaustavile svakodnevne radove na uređenju Crnotravske i Ulice Save Maškovića na Voždovcu.

Foto N. Skenderija

Trenutno se na tim deonicama radi priprema za asfaltiranje, i izgradnju ivičnjaka i trotoara, ali će zacrtani rokovi za njihov završetak ipak biti probijeni.

Reporteri "Novosti" posetili su juče ovo gradilište i zatekli veliki broj neimara kako po visokoj temperaturi izvode planirane radove, a duž trase bilo je aktivno i mnoštvo građevinskih mašina i mehanizacije. Na kolovoz duž desne i leve trake Bulevara oslobođenja ranije je postavljen asfalt, a asfaltiran je i deo puta gde se nalazi moderan kružni tok.

- Trenutno radimo ivičnjake, posle kojih sledi uređenje trotoara - za naš list pričaju neimari koje smo zatekli. - U delu koji Crnotravsku spaja sa ulicom Bahtijara Vagabzadea postavlja se i drugi sloj asfaltne podloge, tako da bi i završni ovih dana trebalo da bude gotov. Radi se i javna rasveta, a taj posao će biti okončan u narednih nedelju dana.

Foto N. Skenderija

Pripreme za polaganje instalacija u Crnotravskoj ulici

Nove kocke koje će krasiti trotoare duž Crnotravske ulice dopremljene su na gradilište, a već se nazire i izgled budućeg bulevara na Voždovcu. Iako je prema projektu ova ulica trebalo da bude završena početkom jula, vozači će morati da sačekaju kraj avgusta. Ukoliko i to vreme bude dovoljno za obiman posao koji predstoji.

- Ispod saobraćajnice je potrebno položiti manji deo vodovodnih i kanalizacionih cevi i završiti radove na kontaktnoj mreži i elektroinstalacijama, ali i gasovodu - ističu iz Direkcije za građevinsko zemljište. - Nova infrastruktura obuhvata postavljanje 1.050 metara vodovodnih cevi različitih prečnika, 1.326 metara kišne, fekalne i opšte kanalizacione mreže, oko 2.000 metara kablova za napajanje javnog osvetljenja.

Ni putari u Ulici Save Maškovića ne beže od visokih temperatura, ali intenzitet radova i prisustvo radnika na terenu ne uliva nadu da će posao biti završen do 15. avgusta. Izvođaču radova, firmi "Ras inženjering" iz Beograda, za kompletan posao dato je 437 miliona dinara, ali i rok od šest meseci, koji je već probijen. Trenutno se na tom delu završavaju podzemne instalacije, tucanik je nanet na većini trase, pa je uskoro moguće očekivati i nov asfalt.

Foto N. Skenderija

Radovi na Banjici

Dužina saobraćajnica, odnosno ulica Crnotravske i Save Maškovića jeste 850 metara, a izvođenje radova počelo je u decembru 2020. godine. Ugovoreni posao obuhvata i zamenu celokupne podzemne infrastrukture, uključujući kanalizaciju, vodovod i elektrovodove, dok će u Crnotravskoj ulici neimari rekonstruisati trolejbusku kontaktnu mrežu. Planirano je i postavljanje optičke mreže i instalacija za video-nadzor i upravljanje saobraćajem, zajedno sa novim sistemom adaptivne signalizacije.

Posle proširenja, Crnotravska ulica, koja je zadavala velike muke građanima ovog dela prestonice postaće moderan bulevar sa po dve trake u oba smera, razdelnim ostrvom koje će imati zelenilo i pešačkim stazama. Time će se konačno rešiti veliki problem žitelja naselja Stepa Stepanović, pošto će posle uređenja znatno brže dolaziti do svojih domova.

NA REDU BORSKA I PERE VELIMIROVIĆA

KAKO bi ceo prsten u narednom periodu bio zaokružen, u planu je i rekonstrukcija Borske i Ulice Pere Velimirovića. Kada sve bude gotovo, građani će moći da stignu bulevarima sa četiri trake od Ulice Save Maškovića, preko Crnotravske, Borske, Pere Velimirovića i Bulevara patrijarha Pavla do Mosta na Adi.

Pogledajte više