VODA DO OBODA GRADA 2025: Česme bile suve u Grockoj, Mladenovcu, Barajevu, Sopotu, Surčinu...

S. V.

30. 06. 2021. u 11:23

VIŠEDECENIJSKI problem vodosnabdevanja rubnih gradskih opština biće potpuno rešen izgradnjom regionalnog vodovoda Makiš - Mladenovac, najkasnije do 2025. godine.

Foto P. Milošević

Ovo je juče izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić povodom problema koji su se prošle nedelje pojavili na obodu Beograda, kada je usled visokih temperatura i neracionalne potrošnje u brojnim domaćinstvima bilo prekida u snabdevanju vodom, čak i po nekoliko dana.

Situacija je bila kritična u Grockoj, Sopotu, Surčinu, Lazarevcu. Prema Vesićevim rečima, Sopot i Mladenovac treba da dobiju sigurno vodosnabdevanje najkasnije do 2025. godine.

- Trenutno se radi na spajanju gročanskog naselja Ritopek sa vodovodom - objašnjava zamenik gradonačelnika.

On najavljuje da za nedelju dana počinje spajanje Grocke i Vrčina na gradski vodovod, jer su na tenderu izabrani izvođači radova. Posle priključenja Vrčina i većeg dela opštine Grocka na gradski vodovod u martu sledeće godine, fabrika u Makišu bi, rekonstrukcijom jezera sa trenutnih 6.600 litara vode u sekundi, dobila još dodatnih hiljadu litara.

- Priprema se i tenderska dokumentacija za izgradnju još jednog pogona "Makiš 3", kapaciteta 4.000 do 5.000 litara vode u sekundi.

Vesić podseća da je predsednik GO Grocka uspeo da reši problem tako što je deo domaćinstava priključen na privatni vodovod koji snabdeva delove Vrčina, a Grad je poslao četiri cisterne.

- Ostaju nam sela na samom jugu opštine a ona će biti priključena na regionalni vodovod Makiš - Mladenovac. Tender za izgradnju biće raspisan 15.jula, a radovi će trajati godinu dana.

Pogledajte više