NIGDE TAKSIJA KAD JE VRELO: Zbog tropskih temperatura veće interesovanje za uslugu pojedinačne vožnje

A. Z. K.

30. 06. 2021. u 08:23

LOŠE vremenske prilike, pa i visoke temperature, razlog su za češće korišćenje taksi prevoza, a u minulom naletu vrućine, na 35, 36 i 38 stepeni Celzijusovih, do taksija su dolazili samo najuporniji.

Foto K. Milošević

Novinari "Novosti" uverili su se "na svojoj koži" da je tako, a građani su javljali da čekaju po pola sata da im vozilo stigne na adresu. Ulazak na ulici bio je skoro nemoguć.

- Zvala sam nekoliko udruženja u nadi da ću dobiti vozilo, a čekala sam više od petnaest minuta. Moja prijateljica čekala je pola sata. Što se tiče "klime", jedan auto je bio lepo rashlađen, dok su u drugom bili otvoreni prozori - priča V. A.

Ukoliko građani "nalete" na vozače koji nisu uključili "klimu", imaju prava da ovo prijave udruženju kome pripada vozač ili da obaveste inspekciju.

Prema rečima Aleksandra Bijelića, predsednika Saveza auto-taksi udruženja Srbije, ovakve temperature utiču na povećanje obima posla, ali vreme godišnjih odmora utiče na slabiji intenzitet saobraćaja, pa je vreme vožnje uglavnom kraće.

- Po zakonu smo obavezni da rashladimo vozila kada temperatura pređe 28 podelak. Da li vozači poštuju ovu odluku, kontroliše i inspekcija.

GRADSKI PREVOZ

IAKO zvanično 80 odsto vozila javnog gradskog prevoza poseduje "klimu", one su retko uključene u duplim autobusima koji dolaze iz garaže GSP. Putnici koji koriste liniju 95, na primer, svedočili su prethodnih dana da je u ovim autobusima bilo nemoguće izdržati vožnju do kraja.

Pogledajte više