"ZGLOBNI" NA GAS DO DECEMBRA: Grad Beograd raspisao tender za kupovinu još stotinu autobusa namenjenih javnom prevozu putnika

G. N.

29. 06. 2021. u 07:52

NA ulicama prestonice uskoro će krstariti novih stotinu zglobnih autobusa, koji će koristiti pogon na gas.

Autobusi kupljeni 2019. godine / Foto P. Mitić

U naredna tri meseca biće završen tender i očekuje se da nakon toga bude izabrana kompanija od koje će Grad Beograd kupiti vozila, kako bi do kraja godine bila započeta njihova isporuka. Ove važne vesti za korisnike javnog prevoza objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Prema njegovim rečima, ovo će biti jedna od najvećih nabavki novih autobusa za gradski saobraćajni prevoz u jednoj godini. Kupovina iz 2019., kada je nabavljeno 244 nova autobusa, jedina je veća investicija ovog tipa. Tada je vozni park GSP skoro u potpunosti obnovljen.

- Tokom tekuće godine Grad je već potpisao ugovor o nabavci deset elektroautobusa - rekao je Goran Vesić. - Na taj način sprovodimo strategiju, prema kojoj postepeno iz javnog prevoza eliminišemo vozila koja koriste dizel gorivo i nabavljamo ona koja koriste ekološki prihvatljivija goriva.

Plan gradskih čelnika jeste da u narednih pet godina prestonica bude "ponovljena" za još 500 autobusa na prirodni gas. Među njima će biti zglobni, ali i solo autobusi.

- Svake godine Grad će kupovati po 100 autobusa, kako bismo do 2027. godine imali kompletan vozni park autobusa koji koriste prirodni gas ili pogon na električnu energiju - najavio je drugi čovek prestonice. Osim nabavke autobusa, Vesić je najavio i kupovinu trolejbusa.

- Prema sadašnjim planovima, naredne godine Grad bi trebalo da kupi 40 trolejbusa. Do 2028. godine, kada bude proradila prva linija metroa, odnosno do 2030. godine, kada bude proradila i druga, prestonica će imati javni prevoz u kojem nema vozila koja koriste dizel gorivo. To znači da ćemo u toj nameri uspeti pet godina posle Pariza, koji je taj cilj postavio za 2025. godinu - zaključio je zamenik gradonačelnika.

CILjEVI ZA 2030. GODINU

NAŠ cilj za 2030. godinu je da Beograd ima samo autobuse na prirodni gas, elektroautobuse, dve linije metroa, BG voz i proširenu tramvajsku mrežu. To je naš doprinos zaštiti životne sredine, povećanju komfora građana i boljem gradskom prevozu - rekao je Vesić.

Pogledajte više