MALI LESKOVAC BI ULICU IRISA: Žele samo "lepše ime", ili promociju predaka

A. Vojinović

21. 06. 2021. u 11:25

NA ADRESU Gradske uprave svakog dana stižu mnogobrojne inicijative građana prestonice za promenu naziva ulice u kojoj stanuju.

Foto Printskrin Gugl maps

Želje Beograđana su različite, neki bi hteli da njihova adresa ponese ime po preminulom članu porodice, zatim po poznatoj ličnosti koja je tu stanovala, a pojedini bi samo da saobraćajnica ponese "lepše" ime.

Na poslednjoj sedinici Skupštine grada odbornici su uslišili zanimljiv apel žitelja Palilule da njihova Ulica Mali Leskovac promeni naziv u Ulicu irisa zbog podrugljivih komentara koje su često dobijali od svojih komšija.

Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović za "Novosti" je navela da je teško izdvojiti neku posebnu inicijativu za preimenovanje ulica jer su, kako je istakla, razlozi različiti i svakom građaninu važni.

- Kao razloge za promenu naziva ulice navode od toga da bi hteli lepši naziv do toga da ulica u kojoj žive ponese ime po ličnosti koja je živela u toj ulici ili kraju, ili po nekom njihovom pretku, odnosno, nekoj njihovoj porodičnoj ličnosti koja je na neki način značajna za Grad Beograd - kaže za naš list Radulovićeva.

Da bi Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica uslišila želje Beograđana, njihova inicijativa mora da ispuni određene uslove.

- Prateći i poštujući dosadašnju praksu u radu Komisije, neophodno je da se imenovanja delova grada čini sa određene istorijske distance, kao i da prođu minimum tri godine od nečije smrti, kako bi se inicijativa našla na dnevnom redu Komisije, a zatim Skupštine grada Beograda, kao što je to bio slučaj za velika imena koja su ostavila trag u istoriji naše prestonice - kaže Radulovićeva.

Potrebno je i da predloženi naziv ne postoji u naseljenom mestu, odnosno, da neka ulica već ne nosi naziv po nekoj ličnosti ili toponimu koji je predložen, a inicijativa se uzima u razmatranje čim se za to stvore neophodni uslovi, zaključila je Radulovićeva.

ZADUŽILI PRESTONICU

ODLUKOM o utvrđivanju naziva ulica i trgova na teritoriji Grada Beograda polazi se od: imena ličnosti koje su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke, umetničkim stvaralaštvom.

Zatim od osoba koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i slično u nacionalnim i svetskim razmerama, kao i značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture.

Pogledajte više