MATURSKO IZ KASE OPŠTINE: GO Obrenovac izdvaja 2,8 miliona dinara za proslave đaka završnih razreda osnovnih i srednjih škola

S. VIDAČKOVIĆ

19. 06. 2021. u 08:51

SVI obrenovački đaci završnih razreda ove godine imaće besplatnu proslavu mature. Na nedavno održanoj sednici Skupštine opštine Obrenovac usvojena je odluka da se iz lokalne kase opredeli 2.800.000 dinara kojim će se platiti slavlje povodom završetka školovanja za oko 1.200 malih i velikih maturanata.

Sa jedne od maturskih proslava / Foto A. Stanković

Osmaci će maturu proslaviti u fiskulturnim salama svojih osmoletki, dok će se učenici završnog razreda Gimnazije, Tehničke i Poljoprivredne škole zabavljati u restoranima koje su već zakupili.

Prema rečima predsednika GO Obrenovac Miroslava Čučkovića, u devet osnovnih škola na teritoriji ove lokalne samouprave ima 693 osmaka, a cena proslave po đaku iznosi od 2.400 do 2.600 dinara. Broj srednjoškolskih maturanata je 498, gde Poljoprivrednu i Tehničku završava oko 200 đaka, a Gimnaziju oko 100.

- Ova odluka podrazumeva da Opština pokrije troškove organizacije maturske proslave, koju su đaci dogovorili u svojoj režiji - objašnjava Čučković, za naš list. - Osnovci slave u salama za fizičko, a u cenu koju su roditelji već platili uključeni su muzika, hrana i sokovi. Što se tiče učenika završnih razreda naše tri srednje škole, oni su rezervisali restorane. Poljoprivredna škola zakupila je svadbenu salu "Svetionik", gde aranžman košta 2.800 dinara. Gimnazijalci će, tradicionalno, kraj školovanja proslaviti u Klubu "S" u Jakovu, gde plaćaju 4.500 dinara po osobi. Nadam se da smo na ovaj način bar malo rasteretili porodice, a jedina obaveza obrenovačkih maturanata je da te večeri ponesu lep osmeh i dobro raspoloženje.

Čučković kaže da će Opština prebaciti novac na račun svake škole pojedinačno, dok će obrazovne ustanove to proslediti organizatorima slavlja. Prva proslava zakazana je za ponedeljak, dok će ostale biti organizovane do 30. juna. Kada se na papir stave svi troškovi roditelja koji imaju maturanta u kući - od haljine, odela, cipela, frizure, šminke, do fotografisanja i još mnogo detalja, nesumnjivo je da će im dobro doći da uštede neku "hiljadarku" bar kada je reč o samoj proslavi te večeri.

BESPLATNI IZLETI ZA PENZIONERE

NA sednici obrenovačke Skupštine takođe je obezbeđen novac za besplatne izlete penzionera u narednom periodu. Najstariji Obrenovčani koji prošle godine nisu mogli da koriste ovu pogodnost i putuju na razne turističke destinacije u Srbiji, sada mogu da se prijave u banji "Cevka" i u zgradi Opštine, gde mogu videti raspored izleta.

Pogledajte više