KAO UZ STAZU ZA AUTO-TRKE: Žitelji Ilirske u Surčinu traže postavljanje usporivača saobraćaja

S. B. M.

15. 06. 2021. u 07:52

ŽITELjI Ilirske ulice u Surčinu, zbog automobila koji jure kroz njihovu ulicu, s velikim oprezom izlaze iz svojih dvorišta. Obraćali su se nadležnima da im se ovde postavi usporivač saobraćaja, kako bi se vozila kretala manjom brzinom. Ali, u Sekretarijatu za saobraćaj odgovaraju da ležećeg policajca neće dobiti, jer ova lokacija nije prepoznata kao nebezbedna.

Arhiva

Ilirska ulica jeste jedna od sporednih u ovoj opštini, ali je povezana sa ulicom Sremskih partizana, koja se dalje nastavlja na put oko aerodroma Nikola Tesla, a onda na auto-put.

- Našom ulicom vozila konstantno prolaze, pošto je to veza sa auto-putem - priča meštanka Ivana T. - Svi koji beže od policije, ili nekuda žure, voze ovuda, kako bi se što pre domogli čistine. Životi mališana ovde su svakodnevno ugroženi, pa niko ne pušta decu da sama idu do škole, u prodavnicu, ili da voze bicikl po ulici.

U Sekretarijatu za javni saobraćaj navode da se fizičke prepreke prema prioritetu ugrađuju u zonama škola i drugih objekata u kojima borave deca ili druge ugrožene kategorije pešaka, poput domova zdravlja, domova za stara lica.

- Takođe, ugrađuju se na mestima na kojima se pešaci sabiraju i u većem broju i prelaze ulicu na putu ka takozvanim objektima atrakcije. Svakako, fizičke prepreke se postavljaju na mestima koje je Agencija za bezbednost saobraćaja prepoznala kao "crne tačke". Ilirska ilica je prava i pregledna, bez objekata "velike atrakcije". Na osnovu podataka ABS od 2011. do 2020. godine ovde nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa poginulima ili teškim telesnim povredama. Uzimajući u obzir sve gore navedeno, ova ulica ne predstavlja prioritet, s obzirom na to da u Beogradu postoje mnogo opasnija i nebezbednija mesta - navode u Sekretarijatu.

BEZBEDNOST

POŠTO su usled velike brzine vozila stalno uletala u dvorište naše sagovornice, bili su prinuđeni da podignu zid od cigala. Strahovali su da će vozilo uleteti u dvorište, kada su joj deca u njemu. Isto su uradile i njene komšije.

Pogledajte više