KOD MIRIJEVA 40 MINUTA ČEKANJA: Zbog izgradnje toplovoda ka Konjarniku gužve ka Smederevskom putu

J. DINČIĆ

12. 06. 2021. u 08:51

NEPREGLEDNE kolone, gužve i čekanje javnog gradskog prevoza i po sat vremena problemi su sa kojima se bore stanovnici Kaluđerice, ali i ostalih gročanskih mesta koji se kreću Smederevskim putem.

Kolone svakog dana / Foto Z. Jovanović

Velike gužve stvaraju se zbog izgradnje prvog kraka toplovodne mreže od sanitarne deponije u Vinči do toplane "Konjarnik", koji se odvijaju uz naizmenično propuštanje saobraćaja, s obzirom na to da je desna traka u smeru ka gradu zatvorena. Zbog toga vozila nepomično u koloni stoje i po 40 minuta.

Radovi su počeli još krajem marta, ali kako se cevi približavaju gradu, tako i gužve postaju sve veće. Radnici trenutno kopaju deo Smederevskog puta kod Ulice Nine Kirsanove i isključenja za Mirijevo, gde su i bez radova svakodnevna čekanja, zbog neadekvatne svetlosne signalizacije.

- Zbog radova kasne i autobusi, pa mi koji živimo u Kaluđerici prinuđeni smo da čekamo samo prevoz na liniji 309 koja u petak skoro sat nije mogao da se spusti u naselje - priča Danica R. iz Kaluđerice. - Alternativu nemamo jer je to jedina linija koja ide kroz naselje.

Prema rečima nadležnih iz dispečarskog centra, zbog gužvi, umesto uobičajenih 20 minuta, koliko je potrebno od Cvetkove pijace do Kaluđerice, prevoz sa oznakom 309 išao je duže od sata. Gužve se stvaraju čim se prođe okretnica u Ustaničkoj, gde vozila dalje prema Grockoj idu "mic po mic". Planirano je da radovi budu gotovi do nedelje 13. juna kada bi trebalo da se spoji toplovod sa Ulicom Maksima Trpkovića na Zvezdari.

Prema ranije napravljenom planu, dalji radovi nakon postavljanja cevi na Smederevcu do toplane na Konjarniku kretaće se kroz naselje Mali Mokri Lug i to ulicama 20. oktobra, Pavla Vasića, Hazardskom, Prvomajskom, Živka Davidovića, Rebeke Vest i Mirka Sandića sve do toplane. Predviđeno je da se preuzeta toplotna energija od naredne godine iz postrojenja Vinča distribuira potrošačima koji se toplotnom energijom sada snabdevaju iz toplane "Konjarnik".

MALI MOKRI LUG I MIRIJEVO

DRUGI krak toplovoda od sanitarne deponije do naselja Mirijevo prostiraće se kroz zelene i poljoprivredne površine, a kroz naselje do toplane ulicama Mihaila Bulgakova i Rableovom. Deo koji će povezati mirijevsku mrežu i naselje Mali Mokri Lug, planiran je od Rableove duž Matice srpske, a zatim se jedan krak račva ulicama Mirijevska i Živka Davidovića do Hazardske ulice, a drugi duž Pirandelove ulice do Smederevskog puta.

Pogledajte više