MEDICINARI UZ PATRIJARHA: Spasovdanska molitvena litija večeras od 19 sati ide centralnim ulicama

S. V.

10. 06. 2021. u 08:51

SPASOVDAN - krsna slava Beograda biće obeležen danas, a litija koju će prvi put predvoditi patrijarh Porfirije krenuće u 19.00 časova, kroz centralne gradske ulice.

Foto N. Skenderija

Molitvena povorka, u kojoj će biti mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića ići će od Vaznesenjske crkve kroz ulice Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Trga Slavija pa Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save.

Patrijarh Porfirije predvodiće vernike pod ceremonijalnim crkvenim baldahinom koji je pripadao poglavaru SPC Josifu Rajačiću. On je pozvao Beograđane da se priključe proslavi Spasovdana rekavši: "Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže". Kako je najavljeno, odmah iza patrijarha koračaće lekari i medicinske sestre, koji se duže od godinu dana herojski bore sa obolelima od opakog virusa korona, kao i 400 prestoničkih sveštenika, članovi crkvenih horova... Svoje prisustvo su potvrdili igumani manastira Hilandara i Studenice, ali i glumci Sloboda Mićalović i Viktor Savić.

Foto P. Milošević

Zbog spasovdanske molitvene šetnje, za saobraćaj će biti zatvoreno nekoliko prestoničkih ulica. Kako je saopšteno iz Sekretarijata za saobraćaj, u periodu od 16.00 do 20.00, biće zatvorene ulice Admirala Geprata (od Kneza Miloša do Balkanske) i Dobrinjska (od Kraljice Natalije do Admirala Geprata). U ovom periodu, privremeno će biti uklonjena sva parkirana vozila na kolovozu koja u tom trenutku budu na ovim potezima. Dok litija bude trajala, od 19.00 do 21.00, biće zatvorene ulice kojima vernici budu prolazili: Admirala Geprata - Kneza Miloša (od Admirala Geprata do Kralja Milana) - Ulica kralja Milana (uz zaustavljanje od pet do deset minuta na Slaviji) - Bulevar oslobođenja do Hrama Svetog Save.

LITURGIJA U 9.00

POVODOM slave prestonice, danas u 9.00 časova biće služena spasovdanska liturgija u Vaznesenjskoj crkvi. Kako je rečeno iz Skupštine grada, posle podne će biti organizovan svečani prijem u Starom dvoru, a ovogodišnji domaćin prestoničke slave je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

Pogledajte više