PAPIRI SU LEGALNI, KOMŠILUK SE BUNI: Gradnja u Milutina Milankovića po zakonu, ali nehumana po okolinu

Š. Marović

08. 06. 2021. u 07:52

GRADSKA građevinska inspekcija ustanovila je da investitor u Bloku 37 poseduje građevinsku dozvolu.

Foto D. Milovanović

Stanari ovog dela grada u nedelju veče organizovali su protest kojim traže da se umesto objekta od osam spratova uradi parkić za mališane.

Reporteri "Novosti" uverili su se juče da radovi na uglu Tošinog bunara i Bulevara Milutina Milankovića napreduju, pošto je u toku raščišćavanje terena. Bageri neumoljivo kopaju mesto gde će se nalaziti podzemna garaža, a prisutan je i veliki broj radnika.

Kako za naš list kaže glavni gradski urbanista Marko Stojčić, po GUP-u iz 2009. godine ovde je dozvoljena gradnja višespratnih objekata.

- Prema Generalnom urbanističkom planu koji je donet 2003. godine, a izmenjen 2009, na ovoj lokaciji omogućena je gradnja stambeno-poslovnih kvadrata - ističe Stojčić.

- Plan koji smo mi doneli 2016. pokazuje prenamenu ovog prostora, ali je vlasnik placa iskoristio pravo koje mu daje zakon i iskoristio stari GUP, po kome je, naravno, dobio mnogo više.

Foto D. Milovanović

I zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je juče da će inspekcija proveriti da li investitor ima svu potrebnu dokumentaciju.

- Na društvenim mrežama video sam da se pokušava politizacija protesta građana i to od onih koji su bili na vlasti te 2009. godine kada je dozvoljena izgradnja - kaže Vesić.

- Razumem zabrinutost žitelja ovog dela grada. Čim sam video vest o protestu, pribavio sam podatke o toj lokaciji. Moj utisak je da je višespratnica koju žele da izgrade isuviše velika, sa prevelikom spratnošću i da je u najmanju ruku neprimereno napraviti zgradu tako kako je zamišljeno, sa tim razmakom u odnosu na susedne objekte.

GRAD IZDA O DOZVOLU

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove izdao je građevinsku dozvolu za gradnju objekta, kao i potvrdu o prijavi radova. Tada je kao rok za njihov početak predviđen 29. oktobar 2018., a završetak25. mart 2022. godine. U toku je provera tehničke dokumentacije i postupak inspekcijskog nadzora, posle kog će se znati više detalja.

Pogledajte više