CRNOTRAVSKU ĆE RADITI DO KRAJA AVGUSTA: Zbog dodatnih poslova na postavljanju raznih instalacija, kasni posao na obnovi saobraćajnice

S. B. MILOŠEVIĆ

27. 05. 2021. u 08:37

CRNOTRAVSKA ulica, prema projektu, trebalo je da bude asfaltirana početkom jula, međutim, rok je prolongiran pa se očekuje da radovi budu završeni do kraja avgusta. Znači, kasne čitav mesec.

Foto I. Marinković

- U Crnotravskoj ulici potrebno je izvesti preostali deo kolovoza i trotoara, a što mora biti usaglašeno sa postavljanjem gasnih instalacija. Osim toga, potrebno je položiti manji deo vodovodnih i kanalizacionih cevi i završiti radove na kontaktnoj mreži i elektroinstalacijama. Nova infrastruktura obuhvata postavljanje 1.050 metara vodovodnih cevi različitih prečnika, 1.326 metara kišne, fekalne i opšte kanalizacione mreže, oko 2.000 metara kablova za napajanje javnog osvetljenja - navode u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju.

PROJEKAT Uloženo je 437 miliona dinara, Foto I. Marinković

Kako kažu u Direkciji, do kraja radova u Ulici Save Maškovića, pored Crnotravske, preostalo je da se polože elektroinstalacije, da se na levoj strani saobraćajnice završe stubovi kontaktne mreže i da se uradi kolovoz i trotoari.

OBILAZNICA U ETAPAMA

REKONSTRUKCIJOM i proširenjem Crnotravske i Ulice Save Maškovića nastavlja se izgradnja u etapama unutrašnje obilaznice kroz Beograd. Ona će bulevarima sa četiri trake povezati Most na Adi i budući most na Adi Huji.

Inače, Crnotravska ulica, od Bahtijara Vagabzade od Paunove vrvi od radnika. Vozila, od početka meseca mogu od Paunove do Bulevara oslobođenja da stignu ovom ulicom do novog kružnog toka. Radnici na delu kod Banjičke pijace menjaju cevi, kopaju ulicu, i pripremaju sve za postavljanje tucanika. Sve je raskopano, a bageri i druga mehanizacija su svuda. Deo od Paunove do Bulevara urađen je početkom meseca. Kada je stavljen drugi sloj asfalta omogućeno je vozilima da tuda prolaze, ali autobusi i dalje kruže. Na ovom delu, stavljeni su ivičnjaci, a trotoari su "naliveni" tucanikom i čekaju asfaltiranje. Kružni tok, iako je prohodan, i dalje nije u potpinost završen, barem ne onaj deo koji vodi iz Bulevara.

SEKLI STABLA ČETINARA

ZBOG proširenja Crnotravske ulice, prethodnih meseci posečeno je i više od 15 stabala četinara. Javnost je zbog seče burno reagovala, pošto se na ovom potezu Crnotravska ulica naslanja na Bajfordovu šumu. Kada su građevinci počeli da uklanjaju prvi red četinara na strani zaštićenog područja, stanari okolnih zgrada bili su u neverici. Iz "Zelenila", su tada potvrdili da taj deo ne pripada zaštićenoj zoni Bajfordove šume.

I Crnotravska i Save Maškovića imaće uskoro četiri trake, pa će se rešiti problem žitelja naselja Stepa Stepanović. Radovi su počeli 23. decembra prošle godine. Četiri trake značiće rasterećenje saobraćaja, ali vraćanje linija javnog prevoza na staru trasu.

Tek tada će građani, koji sada putuju duže od po 40 minuta, moći da odahnu.

PROMENA Kružni tok na Trošarini, Foto I. Marinković

Za proširenje je zadužena kompanija "RAS inženjering", koja je dala najpovoljniju ponudu na tenderu, u iznosu od 437 miliona dinara. Za izvođenje radova na izgradnji saobraćajne veze Borska - petlja "Lasta" za sektor 1 i sektor 2 sa infrastrukturom, rok za izvođenje radova je šest meseci.
 

Pogledajte više