SRBIJA je zaslužila datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Sada je važno uložiti napor u sledeći korak, a to je implementacija sporazuma, kako bi Srbija načinila naredni korak ka evropskoj porodici i time krenula u novu eru odnosa sa Briselom.

Ove poruke uputili su u četvrtak uveče u Beogradu srpski premijer Ivica Dačić i evropski komesar ta proširenje Štefan File.

Briselski zvaničnik doputovao je u Beograd kako bi srpskom državnom vrhu predstavio nedavno objavljeni izveštaj Evropske komisije o napretku i ohrabrio nastavak dijaloga.

File je premijeru Dačiću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću, potpredsednici za EU integracije Suzani Grubješić preneo da su Beograd i Priština postigli istorijski dogovor i da se nada da će Evropski savet Srbiji odobriti datum za pregovore o pristupanju.

- Krajnje je vreme da Srbija počne normalno da živi. Stalno nas pitaju zašto hoćemo u Evropu? Naš BDP je na nivou 65 odsto BDP koji smo imali pre 24 godine!Da smo odbili sporazum iz Brisela, koliko bismo se još godina udaljili od tog cilja. Moramo da ubacimo u prvu brzinu evropskih integracija, krenemo krupnim koracima ka Evropi – poručio je Dačić.

File je napomenuo da se sada očekuje da Srbija ne samo što pre primeni sporazum i ostale dogovore, nego da još intenzivnije rade na unutrašnjim reformama.

- Došao sam da vam čestitatm na onome što ste postigli u poslednje vreme da izrazim podršku i ohrabrenje da nastavite u pravcu hrabrih odluka, predanosti i vizije na tom putu - rekao je File na početku posete Beogradu.

Evropski komesar u petak se sreće sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, a sa Vučićem će učestvovati i na konferenciji kojom će biti pokrenut "Projekat za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa za borbu protiv korupcije u Srbiji".

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ
Vučić: Referendum, uz slogu
Srbi sa KiM: Nećemo učestvovati u primeni sporazuma
Sastanak akcionih timova u Briselu: Na stolu policija i sudovi
Kirbi: Srbija nije priznala Kosovo, a nismo to ni tražili
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------