SRBIJA će na referendumu odrediti sudbinu sporazuma Beograda i Prištine, ako se Srbi sa severa Kosova i Metohije u utorak obavežu da će prihvatiti njegove rezultate i na terenu primeniti sve što piše u briselskom dokumentu.

Ovaj scenario u četvrtak je otkrio prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, po završetku napetog sastanka sa delegacijom političkih lidera našeg naroda sa severa pokrajine. Ako naši sunarodnici prihvate ovaj uslov Beograda, veliko narodno izjašnjavanje moglo bi da se organizuje najranije 15. maja, a Vučićev ključni poziv je da se svi obavežu na jedinstvo, ma kakva odluka da bude.

NISAM RATNI POGLAVICA PRVI potpredsednik poručio je i da Srbija neme snage za ratovanje i vojne podvige, ali da “zna šta joj je činiti ako neko napadne naš narod”. - Da se silimo nismo u situaciji, niti je to realno. Nisam rođen da budem ratni poglavica Srba, za šta se mnogi ovih dana kandiduju. Takvi bi tuđu decu da šalju u rat. Mnogi bi da udaraju u ratne bubnjeve, ali pod uslovom da ne pada kiša i da ti bubnjevi odzvanjaju na Terazijama, a ne u Drenici.

- Ukoliko Srbi sa severa smatraju da Vlada i Skupština nemaju legitimitet i da ugrožavaju nacionalne interese, spremni smo na preispitivanje narodne volje. Neka oni sami formulišu pitanje. Ako većina građana Srbije podrži sporazum, onda će Srbi sa severa morati da učestvuju u sprovođenju sporazuma. Ako sporazum bude odbačen, Vlada više neće postojati i podneću istog momenta ostavku. Ima li poštenije i odgovornije ponude - zapitao se Vučić, na venrednoj konferenciji za medije u Nemanjinoj 11.

Prvi potpredsednik podsetio je da je odluka iz Brisela jedina koja državi obezbeđuje budućnost i uveren je da bi većina građana rekla “da”.

- Zastupaćemo ono što je potpisano, a ako to bude poraženo, ne možemo dalje da vodimo Srbiju. Ali, ubeđen sam da svega pet-šest odsto građana smatra da je sporazum loše rešenje, i to su oni koji bi da zemlju i dalje dele na patriote i izdajnike. Siguran sam da ogromna većina ljudi misli da je ova vlada učinila nešto najbolje za budućnost naše dece i države. Kroz istoriju smo mnogo puta bili podeljeni, a od toga smo imali stotine hiljada žrtava i gubljenje perspektive za narod i zemlju. Mi danas tražimo drugi put.

Vučić tvrdi da kampanja protiv sporazuma sadrži bezbroj laži:

NEKA AMFILOHIJE IZAĐE NA IZBORE VUČIĆ nije krio da je razočaran saopštenjem o briselskom sporazumu, a posebno onim delom koji sadrži “neistinite političke kvalifikacije”. - Pozivaju se na tačku 14, koja je prepisana iz bar 15 akata koje je Srbija do sada imala, kao krunski dokaz za priznanje nezavisnosti. Dakle, oni koji su učestvovali u pisanju saopštenja, potpisivali su i prihvatali ovo isto mnogo pre ovoga. Nemam nikakav problem da Amfilohije Radović izađe sa izbornom listom i pobedi na izborima, ali pre nego što se to desi, neće voditi politiku ove zemlje. Uz sve dužno poštovanje.


- Izmišljaju da nešto prodajemo i izdajemo, da dajemo nezavisnost Kosovu. Podmeću i da smo uništili srpske institucije, a, u stvari, smo se izborili za bolja rešenja čak i od faktičkog stanja. Jedini problem je, možda, pominjanje kosovskih zakona u tački 10. I pored toga, ovo je najviše što smo mogli u datom trenutku. Jednoga dana Srbija će se sigurno pozivati na ovaj sporazum kao na “Dejton” ili Rezoluciju 1244.

Prvi potpredsednik ne veruje da bi referendum usporio primenu briselskog dogovora i samim tim ugrozio dobijanje datuma za početak pregovora sa EU:

- A, treba li da za te dve nedelje uzmemo motku i tučemo naše ljude da prihvate sporazum da bi se to nekome svidelo? Srbija je u prethodnih osam meseci uradila više nego u prethodnih 12 godina, i to priznaju svi i u Nemačkoj, i oni koji podržavaju Srbiju ili ne. Ako neko traži razlog da nam ne dodeli datum, uvek može da ga nađe. Ali, ne znam kako bi to mogli da objasne građanima Srbije.

Vučić je potvrdio da će Krstimir Pantić i dalje ostati u Kancelariji za KiM, bez obzira na to što se javno usprotivio primeni briselskog dokumenta. On je najavio i da će u narednih deset dana obići naš narod u pokrajini i severno i južno od Ibra.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ
Srbi sa KiM: Nećemo učestvovati u primeni sporazuma
File sa Dačićem i Vučićem
u Beogradu
Sastanak akcionih timova u Briselu: Na stolu policija i sudovi
Kirbi: Srbija nije priznala Kosovo, a nismo to ni tražili
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------