BEOGRAD - Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je danas da Sjedinjene Države ne smatraju da je Srbija briselskim sporazumom priznala nezavisnost Kosova.

Po Kirbijevim rečima, to od Srbije nije ni zatraženo. "Nismo tražili od Srbije da prizna Kosovo, tražili smo od Srbije da normalizuje odnose i to je ono što ovaj sporazum čini", rekao je Kirbi novinarima u pauzi Prvog sajma investicionog potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u Privrednoj komori Srbije.

"Normalizacija odnosa nije isto što i priznanje", naglasio je američki ambasador odgovarajući na pitanje novinara da li Vašington smatra da je Srbija briselskim sporazumom na bilo koji način priznala nezavisnost Kosova.

Podravljajući parafiranje briselskog sporazuma, Kirbi je napomenuo da je to samo jedan korak posle kojeg bi trebalo da usledi dalji napredak.

"Mi podržavamo dalje korake Vlade za postizanje sporazuma kojim bi dugotrajno bili uređeni odnosi sa Kosovom", rekao je Kirbi prilikom otvaranja Prvog sajma investicionog potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u Privrednoj komori Srbije.

Ambasador je rekao da je sporazum koji su parafirali Beograd i Priština prošlog petka u Briselu važan i zbog toga što je to korak na evropskom putu koji bi trebalo da doprinese poslovnom okruženju.

U tom kontekstu on je naglasio da ima još stvari koje treba uraditi, poput poboljšanja zakona i njihovog sprovođenja.