SPORAZUM Beograda i Prištine, koji je postignut u Briselu, za Srbe na Kosovu i Metohiji apsolutno je neprihvatljiv i oni neće učestvovati u njegovoj primeni.

Tu poruku su lideri naših sunarodnika sa KiM jedinstveno preneli u četvrtak u Beogradu premijeru Ivici Dačiću i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, zahtevajući i da se u Srbiji raspiše referendum o briselskom dogovoru.

Posle sastanka u Nemanjinoj 11, koji je trajao oko tri i po sata, pred novinare su izašli svi politički predstavnici Srba iz pokrajine, a ključne detalje razgovora je u njihovo ime izneo Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok:

- Sporazum ne prihvatamo jer u njemu nema Srbije. Suština tog papira je da se naš narod integriše u ustavno-pravni sistem lažne države Kosovo. Za nas nije bitna količina prava koju nam sporazum obezbeđuje, ako nas on izoluje od države Srbije. Taj dokument je po volji Albanaca, a ne Srba.

Ristić je rekao i da su Dačić i Vučić izneli argumente zašto je sporazum koristan za naš narod, ali da nisu ni pokušali da ga nametnu nasilno ili pretnjama:

NEĆE KOSOVSKE DIPLOME PROTIV briselskog sporazuma protestovali su u četvrtak i studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici - Prihvatanje sporazuma u Briselu je najsramnija odluka i najsramniji trenutak u istoriji srpskog naroda. Naša zemlja, Srbi na njoj, ne mogu se nikome poklanjati i mi na tu sramotnu odluku ne pristajemo - rekao je predstavnik ujedinjenih studenata Strahinja Vasić. Studenti su usvojili zaključke i uputili ih državnom vrhu Srbije, a traže da njihova visokoškolska ustanova ostane potpuno u sistemu Republike Srbije.

- Sporazum će biti potpuno nesprovodljiv. Više od 99 odsto naših sunarodnika protivi se njegovoj primeni. Ako se bude insistiralo na njemu, tražimo da konačnu odluku donesu svi građani na referendumu i mi ćemo tu odluku prihvatiti. Nemamo razloga da sumnjamo da je naš pregovarački tim dao sve od sebe, ali sporazum koji je postignut znači gubitak Kosova i Metohije.

Pre sastanka u Vladi, lideri Srba su posetili Patrijaršiju Srpske pravoslavne crkve, gde ih je ugostio patrijarh Irinej. Ristić je preneo novinarima poruku sa sastanka - da su SPC i patrijarh Irinej “sto odsto uz srpski narod na Kosovu i Metohiji”, da će podržati svaku njihovu mirnu borbu i miran otpor kako bi opstali i ostali na Kosovu i Metohiji.

- Očekuju nas i mirni protesti koje ćemo organizovati i u Beogradu i koji će biti nestranački - najavio je Ristić.

U delegaciji Srba su bili i zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković i predsednici opština Leposavić, Zvečan i Kosovska Mitrovica - Dragiša Vasić, Dragiša Milović i Dragiša Vlašković.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ
Vučić: Referendum, uz slogu
File sa Dačićem i Vučićem u Beogradu
Sastanak akcionih timova u Briselu: Na stolu policija i sudovi
Kirbi: Srbija nije priznala Kosovo, a nismo to ni tražili
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------