RADOSLAV GODIĆ PROIZVODI EVODIJU: Medonosno drvo sadi se do kraja marta (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

18. 03. 2024. u 16:34

PARAĆINAC Radoslav Godić jedan je od retkih pčelara u Srbiji koji proizvodi sadnice evodije.

РАДОСЛАВ ГОДИЋ ПРОИЗВОДИ ЕВОДИЈУ: Медоносно дрво сади се до краја марта (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Nju pčelari uglavnom i sade, što nije nikakvo čudo jer je evodija medonosna biljka, pa je zovu još i pčelarskim drvetom.

Godić je i sam pčelar sa oko dve stotine društava, ali na sajmovima i izložbama učestvuje uglavnom tako što, umesto meda, iznosi sadnice – evodije.

- Proizvodim ih sam iz semenki i jedan sam od retkih proizvođača evodije u Srbiji. Počeo sam sa tim pre desetak godina i dosad sigurno širom Srbije, u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj ima bar 50.000-60.000 stabala evodije koja sam ja proizveo – objašnjava ovaj pčelar.

Foto: Z. Rašić

Po njegovoj tvrdnji, hektar evodije donese od 700 do 800 kilograma meda, a naročito je važno to što ovo medonosno drvo cveta kasnije, u julu, avgustu i septembru.

- Bagremova paša može da propadne jer bagrem cveta rano i postoji opasnost da cvet izmrzne, što sa cvetom evodije ne može da se desi. Bez obzira na to, nekako sadnja evodije među pčelarima u Srbiji još nije dovoljno zaživela, ali iz godine u godinu nje ipak ima sve više – priča Godić.

Inače, evodija raste kao drvo ili kao žbun, zavisno od gustine sadnje, odnosno načina na koji se orezuje. Sadi se uglavnom od novembra do kraja marta.

Izuzetno je bogata polenom, a med od evodije je svetle boje i intenzivne voćne arome.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!