"NOVOSTI" OTKRIVAJU - OPASAN PLAN SARAJEVA I ZAPADA: Režiraju sukob, a krivicu hoće da svale na RS, razmatra se napad na Bošnjake povratnike

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 04. 2024. u 09:48

BOŠNjAČKI politički kor i njegovi mentori iz pojedinih zapadnih ambasada u Sarajevu, osmisli su plan da se prilikom glasanja u vezi sa rezolucijom o Srebrenici u UN na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH izvede operacija napada na civilna lica, verovatno bošnjačke povratnike u Srpsku, i da za to okrive rukovodstvo Republike Srpske - saznaju "Novosti".

НОВОСТИ ОТКРИВАЈУ - ОПАСАН ПЛАН САРАЈЕВА И ЗАПАДА: Режирају сукоб, а кривицу хоће да свале на РС, разматра се напад на Бошњаке повратнике

Foto: MO BiH

Kako nam je potvrđeno iz više izvora, cilj je da se obezbedi okidač za još žešće napade na institucije Srpske i njene zvaničnike, a da se međunarodnoj zajednici pokaže da RS navodno želi sukobe, a ne mir u BiH.

- Strani mentori su sugerisali bošnjačkim političarima u Sarajevu da je izazivanje sukoba u trenutku kad se čitav srpski narod protivi rezoluciji o Srebrenici idealna šansa da se Srbi prikažu kao narod spreman na rat. Mentori vide u ovome šansu da vrate poljuljano poverenje bošnjačkog naroda u njihove političare koji gube sve političke utakmice u BiH - kažu izvori "Novosti".

Kako bi što bolje pripremili ovu akciju, angažovan je i bošnjački nevladin sektor, poput Bosansko-bošnjačkog veća, koje je uputilo saopštenje u kojem, između ostalog, poručuje da "svaki pa i najmanji eksces može prouzrokovati nesagledive posledice po građane BiH i regiona". I pozivaju građane na samoorganizovanje?!

Nadovezale su se i nove zapaljive izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji kaže da "Srbi imaju vojne kampove na Sokocu", a pre nekoliko meseci tvrdio je da postoje ruski vojni kampovi kod Rogatice. Predstavnici Republike Srpske poručuju građanima da ne nasedaju na nove provokacije iz Sarajeva i da ne treba da budu zabrinuti.

Foto: MO BiH

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS upućen je poziv tužilaštvima da po službenoj dužnosti pokrenu krivične postupke protiv onih koji dižu tenzije i uznemiravaju građane.

- To su neozbiljne, zlonamerne i huškačke izjave. Njihov jedni cilj je stvaranje tenzija među konstitutivnim narodima u BiH - poručuje ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan, i dodaje da MUP RS, sa drugim agencijama u BiH, traži uzroke i izvore onih koji plasiraju takve izjave.

Košarac: Mir se ne žrtvuje 

ZAMENIK predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac kaže po već uvežbanoj matrici lažni narativ preuzimaju i šire lokalni izvođači zapadnih potreba, unoseći strah i nemir među građane: - Ne bi me iznenadilo ni da druga strana napravi incident. To nikome u BiH nije potrebno, niti ikome služi na čast. Građani Srpske veruju njenim institucijama, rukovodstvu, policiji i drugim nadležnim telima. Mi nikada nećemo žrtvovati mir ni za šta. 

Slobodan Župljanin, predsednik Organizacije starešina Vojske RS i dekan Fakulteta za bezbednost i zaštitu Banjaluka, kaže, za "Novosti", da su pretnje iz Sarajeva nastavak njihovih dugotrajnih aktivnosti i postupanje po mapi puta koja im je nacrtana u stranim ambasadama u Sarajevu, kojima je cilj da konstantno narode u BiH drže u stanju tenzije i strahu od sukoba:

- Nikakvog rata u BiH neće biti. Srpska je mnogo puta poručila da ne namerava nikoga da napadne. Zaštita RS i naroda biće isključivo demokratskim sredstvima i po ustavnim ovlašćenjima. On kaže da će, ukoliko neko pokuša i da napravi nemire, to biti upravo oni koji najavljuju da će doći do nereda iz Srpske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)