"NADLJUDSKA BORBA PREDSEDNIKA VUČIĆA U NJUJORKU" Brnabićeva: Opozicija pod plaštom bojkota gura kampanju sa idejom da se kruni vlast u Srbiji

Novosti onlajn

27. 04. 2024. u 10:39

PREDSEDNICA Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Njujorku vodio nadljudsku borbu protiv rezolucije o Srebrenici.

НАДЉУДСКА БОРБА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА У ЊУЈОРКУ Брнабићева: Опозиција под плаштом бојкота гура кампању са идејом да се круни власт у Србији

Foto: Printskrin/Prva

- Svi lokalni izbori su raspisani za drugi jun u skladu sa zahtevima opozicije, izašli smo u susret. Predsednik Vučić je insistirao da pokušamo da smanjimo tenzije u društvu, da pokažemo fleksibilnost, tolerantnost, da se postigne unutrašnja stabilnost zato što su, ne samo da su teški dani pred Srbijom, teški dani su sada, mi se sada borimo. Predsednik Vučić je čivate protekle nedelje u Nujorku vodio nadljudsku borbu za pravdu, borbu protiv rezolucije o Srebrenici kako bi sačuvali i mir i stabilnost na Balkanu, borba za naše nacionalne interese, pravdu... - rekla je Ana Brnabić u jutarnjem programu na TV Prva.

Istakla je da predsednik nema vremena da se bavi kampanjom jer mu je Srbija ispred svega. 

- Ni malo se ne bavi kampanjom, zato što se bavi odbranom nacionalnih interesa i nadljudskom borbom za naše nacionalne interese i zaštitu istine i pravde - i u Njujorku, gde se bori protiv srebreničke rezolucije, kao i svakodnevna borba koja i dalje traje protiv članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope. 

- Za nas je to veliki hendikep, da se razumemo. Za nas je to ogroman problem. Ja znam koliko on želi da se bavi time, ali je potpuno jasno rekao - ljudi, Srbija na prvom mestu. Politička kampanja za izbore, na drugom mestu. Srbija uvek na prvom mestu. Baviće se time, znam, od 16. maja, kada ta pitanja budu rešena - rekla je ona. 

Foto: Printskrin/Prva

- Ja treći put pitam opoziciju da li se neko ogradio od reči Vladete Jankovića, a nije? - kaže predsednica Skupštine i dodaje: 

- Te reči u stvari pokazuju šta je njihova kampanja - ja ću ga citirati "ako pogledte objektivno i odbacite predrasude, situacija uopšte nije loša. Ono što čeka Vučića u prvoj polivini maja, do sredine maja, to su vrlo teški udarci. Dočekaće ga Srebrenica, dočekaće ga Kosovo u Savetu Evrope, dočekaće ga 3. maj i ta strašna godišnjica". To je prilika. Maj će doneti nove obrte koji su vrlo povoljni za opoziciju. To vam je kao odraz u ogledalu. Ono što Aleksandar Vučić vidi kao najveću pretnju za Srbiju, naše nacionalne interese, za srpski narod generacijama nakon nas, kao najveću pretnju i upravo zato se bavi kampanjom, upravo te stvari oni vide kao svoju najveću priliku. I jedve čekaju i nerviraju se zašto 2. maja nije na drugom redu Generalne skupštine UN ta srebrenička rezolucija, zašto se i dalje razgovara o tome da li će Kosovo da bude član Saveta Evrope ili neće. Dakle oni to vide kao svoje najveće prilike i na tom talasu oni grade svoju kampanju. Eto vam gde je Miloš Jovanović, Brajan Brković i svi oni zajedno. Ono gde se mi borimo da bismo zaštitili nacionalne interese, oni to vide kao svoju najveću priliku. 

- To je beskrajno tužno, ali vam je tako. I na kraju krajeva mi sa tim moramo da se pomirimo. Vi kada pogledate čitavu opoziciju, oni vam svi do jednog kažu - "da, Srebrenica je bila genocid". Vama Zurof  koji je vrhunski svetski autoritet za pitanja ratnih zločina, genocida, kaže - "to ne može biti genocid". Svi oni od Biljane Đorđević, do Ćute, Lazovića, Veselinovića, Marinike Tepić, kažu "da, to je bio genocid i mi moramo sa time da se pomirimo". Neki od njih kažu čak i da mi treba da kosponzorišemo tu rezoluciju - navela je Brnabićeva. 

Foto: Printskrin/Prva

- Ja se nadam da će se od 16. maja Vučić baviti izborima. Do 16. maja on će se baviti isključivo ovim pitanjima. Ja verujem da će rezolucija o Srebrenici u maju doći na glasanje. Ovo što je Aleksandar Vučić uspeo je neverovatna pobeda. On je uspeo sa čitavim timom ljudi. Ali na kraju krajeva on je najviše uradio ovih 5 dana boravka u Njujorku sa velikim brojem sastanaa, sa skoro svim delegacijama... Da se čujete praktično sa skoro svim državnicima sveta, što je u UN 190 država, za 5 dana, to je napor koji niko ne može da zamisli. Uspeo je do te mere da ih prodrma da oni više nisu sigurni kako će u stvari proći na tom glasanju. I to je nezamisliva pobeda Srbije. I da oni to odlože. Oni nastavljaju to ozbiljno da guraju. To nikakve veze više sa diplomatijom nema. To više nisu ni pritisci, to su ozbiljne pretnje. Ne glasaš li - uradićemo to to i to. Nema više kredita, investicija, podrške u ovome, ili ćemo direktno nešto protiv vas raditi. To više nije diplomatija, to su brutalne pretnje, i to vam na kraju krajeva prikazuje kako trenutno izgleda svetski poredak. Ali to vam i pokazuje i zašto se taj svetski poredak menja. Imate zemlje koje neće više to da trpe - da im neko preti, da ih maltretira, da izlaže ruglu Ujedinjene nacije. Da neko kaže "nešto što je pitanje za Savet bezbednosti mi guramo na Generalnu skupštinu, tako ozbiljna pitanja dovodimo do toga da dođe do preglasavanja. Zbog toga se i menja svetski predak. Zbog toga što čak više nije ni diplomatija. Ja čak verujem da će Vučić i da se vrati ponovo u Njujork, da će da nastavi tu svoju borbu i u Ujedinjenim nacijama. Tamo je na samom izvoru stvari, razgovara sa šefovima misija i gura čitavu našu misiju - rekla je predsednica Srbije. 

- Imali ste dobar članak, zapanjujući, u "Vašington postu", o tome da se ovo gura na silu i da se zloupotrebljava termin genocid. I ako to pišu oni, a imate u Srbiji opoziciju koja priča "da jeste genocid", to vam pokazuje u stvari koliko su stvari nenormalne i koliko je to što radi naša opozicija zaista suprotno zdravom razumu, da ne pričam o nacionalnim interesima, ali zaista zdravom razumu - rekla je Brnabićeva. 

Dodaje da opozicija ima sve vreme ovoga sveta da se bavi kampanjom, dok se predsednik bavi Srbijom. 

- Kada neko kaže, godinu dana nakon majskih tragedija, monstruoznih zločina, najžalosnijeg dana u mirnodopskim uslovima u istoriji Srbije, tih dva dana, da vam je to politička prilika, onda vi vidite u stvari zašto i ti izbori u decembru 2023. godine. Zato što su oni i odmah nakon tih tragedija, tih montruoznih zločina, to videli kao svoju političku priliku. Zato ih ja još jednom molim se oni ograde od reči Vladete Jankovića. Kao i karikaturiste Dušana Petričića, karikaturiste, koji je ponovo pozvao na brutalno nasilje. On u ime te opozicije širi i narativ i atmosferu i politiku nasilja kada kaže "ovde jedino možete da idete da razbijete Predsedništvo, pa i po cenu ljudskih žrtava da bi se u ovoj zemlji nešto promenilo. To je narativ sa kojim oni idu u izbornu kampanju. I to je strašno i skandalozno. Na kraju krajeva, ovo su najozbiljniji izbori do sada, i niko nemoj da misli drugačije. Ovo su izbori u kojima oni sve što se dešava Srbiji vide kao svoju priliku. U kojima oni imaju vremena za kampanju. Aleksandar Vučić, kao neko kome ljudi najviše veruju, nema vremena za kampanju. Dok se on bavi pitanjima od nacionalnog interesa, oni pod plaštom bojkota i razjedinjenosti, u stvari guraju jednu ozbiljnu kampanju u kojoj je ideja da se kruni vlast u Srbiji, personifikovana u Aleksandru Vučiću - navodi Brnabićeva. 

Ističe da je rok za formiranje nove Vlade 6. maj. 

- Sledeće nedelje svakako - zaključila je ona. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)