SUBOTICA IT CENTAR REGIONA: Cilj programera sa severa Vojvodine da postanu prepoznatljivi u svetu tehnologija

J. LEMAJIĆ

05. 12. 2022. u 14:17

KOLIKA je potražnja za programerima u Subotici i okolini najbolje odslikava činjenica da se firme koje se bave ovim poslom međusobno ne smatraju konkurencijom.

СУБОТИЦА ИТ ЦЕНТАР РЕГИОНА: Циљ програмера са севера Војводине да постану препознатљиви у свету технологија

Studenti VTŠ, Foto J. L.

Kako bi najveći grad na severu Bačke bolje pozicionirali u svetu informacionih tehnologija, ali i privukli mlade da dođu u Suboticu, studiraju u njoj, osnuju porodice a bave se ovim poslom, kompanije i obrazovne ustanove osnovale su "IT Subotica 2030".

Cilj im je da Subotica u narednih deset godina postane prepoznatljiv nacionalni i regionalni IT centar sa živom IT privrednom scenom, ali i grad koji je idealno mesto za studiranje, život i rad.

- Želja nam je da ovim napravimo bolju spregu za mlade, od studiranja, prakse, rada i samog života u Subotici. Odnosno, da povežemo IT stučnjake, privredu, obrazovanje, predstavnike lokalne samouprave ka profilisanju Subotice i njenoj izgradnji u jedan moderan i savremen grad - objašnjava Oliver Guganović, u ime subotičkog "IT klastera".

Oliver Guganović, Foto J. L.

Kako bi uspeli u ovoj nameri, organizacija "IT Subotica 2030" radi na izgradnji Subotice kao IT centra sa prepoznatljivom ekspertizom, privlačenju velikih IT kompanija, mapiranju grada kao kongresnog IT centra, kao i na unapređenju atraktivnosti grada i zdravog životnog okruženja.

Tako su u proteklom periodu organizovali akcije sadnje drveća, muralima oslikavali razvodne kutije i time oplemenili grad, organizovali predstavljanje obrazovnih ustanova budućim studentima, bili domaćini konferencije "Digitalna transformacija", održali brojne radionice, dodelili stipendije najboljim đacima...

- Zahvaljujući tome, Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola beleže rast broja studenata. A do novembra u Subotici ima više od 350 registrovanih IT kompanija i preduzetnika, registrovano je novih 127 onih koji po šiframa delatnosti spadaju u IT poslovanje, što predstavlja rast od 59 odsto u odnosu na 2020. godinu - predočava Guganović.

Stipendija đacima, Foto J. L.

ČAK 50 ODELjENjA

U GRADU i okolini ima čak 50 odeljenja tehničkog obrazovanja, koji su veoma traženi i koje upisuju dobri đaci. Tu su i Ekonomski fakultet i Visoka tehnička škola sa svojim obrazovnim profilima - poslovna informatika, digitalni marketing i napredna analitika.

Ilustracija Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave