OČEKUJU PAROVE IZ CELE SRBIJE: Pomoć u borbi za potomstvo - Prve trudnoće u subotičkom Centru za VTO

J. L.

30. 11. 2022. u 19:44

U SUBOTIČKOJ Opštoj bolnici počeo je sa radom dugoočekivani Centar za vantelesnu oplodnju.

ОЧЕКУЈУ ПАРОВЕ ИЗ ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: Помоћ у борби за потомство - Прве трудноће у суботичком Центру за ВТО

foto: J.L.

Urađen je postupak kod osam pacijentkinja, a kod dve je potvrđena trudnoća.Takođe, kod tri pacijentkinje odrađen je proces zamrzavanja emriona, koji će se vraćati u normalnom ciklusu pacijentkinja.

- Na samom početku pozivali smo manje grupe pacijenata zbog standardizacije rada i visokosofisticiranih uređaja koje imamo, ali od početka naredne godine krećemo rad sa velikim grupama pacijenata i siguran sam da će kod nas dolaziti parovi iz cele Srbije, pošto se nalazimo na listi Fonda i svi pacijenti koji su u državnom programu mogu da se oduče da vantelesnu oplodnju rade kod nas - objašnjava prim. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista steriliteta i fertiliteta i načelnik Centra za vantelesnu oplodnju u Opštoj bolnici Subotica. 

Iz ovog Centra očekuju da će tokom prve godine biti odrađeno između 100 i 150 ciklusa, a kasnije će se taj broj na godišnjem nivou kretati između 200 i 300 cikusa.

Projekat opremanja i otvaranja Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Opštoj bolnici trajao je više od deset godina, u međuvremenu je stigla i trajna dozvola za rad, a krajem septembra počele su pripreme za prve postupke vantelesne oplodnje.

Procenat uspešnosti postupka vantelesne oplodnje na nivou države kreće se od 25 do 30 odsto, ali je moguće postići i do 60 odsto uspeha. Udeo parova koji se leče od neplodnosti u Subotici je oko 17 odsto, a Centar za vantelesnu oplodnju može u velikoj meri da doprinese povećanju nataliteta i prirodnog priraštaja.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost