GRAJA IZ LIPOVOG GAJA: Međunarodni festival folklora u Batkoviću

B.Milošević

01. 08. 2023. u 14:00

KULTURNO-UMETNIČKO društvo "Lazarica" iz Batkovića kod Bijeljine, po sedmi put bilo je domaćin Međunarodnog festivala folklora "Graja iz lipovog gaja" i istovremeno obeležilo 15 godina postojanja i rada na očuvanju narodnog stvaralaštva, kulture i običaja na tim prostorima.

ГРАЈА ИЗ ЛИПОВОГ ГАЈА: Међународни фестивал фолклора у Батковићу

Foto:B. Milošević

Nedavna oluja koja je protutnjala Semberijom oštetila je stogodišnje lipe u seoskom parku Lipik, pa su zbog sigurnosti učesnika, sva festivalska dešavanja izmeštena na plato seoskog hrama Sveti Sava.

Olujno nevreme u regionu sprečilo je i najavljeni dolazak KUD iz Srbije, Austrije, Hrvatske, Crne Gore, ali pesme i igre nije nedostajalo - folkloraši, pevači i instrumentalisti sa šargijama i violinama iz Broca, Krepšića i Batkovića, do kasno u noć zabavljali su više od 1000 posetilaca.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je da je dobro što meštani, i pored svih nevolja koje su ih zadesile, nisu klonuli duhom.

- Treba imati snage, pa nakon poplava, loše žetve, pomora svinja i katastrofalne oluje, zaigrati i zapevati. Divim se energiji meštana Batkovića, koji nisu odustali od festivala, i bar to jedno veče sumorne dane zamenili dečjom grajom, pesmom i igrom - istakao je Petrović.

Letnja pozornica

MIMO očekivanja, festival je dobio novu dimenziju, i za naredni period traži dodatni angažman, i KUD-a, celog sela, ali i Gradske uprave Bijeljina. Pored izgradnje novog Doma kulture, u Lipiku ćemo izgraditi i letnju pozornicu, koja će biti centar svih kulturnih dešavanja tokom leta, rekao je Dragan Mihojlić.

Dragan Knežević, poslanik u NSRS, rekao je da što god nam se loše dešavalo, moramo imati na umu da su nam deca najvažnija i da ih okupljamo u što većem broju u sportske klubove, KUD, udruženja...

- Polomljeni crep na kućama smo zamenili, pšenica će da rodi bolje sledeće godine, ali ako nam deca odlutaju, to je najveća šteta - kaže Knežević.

Dragan Mihojlić, predsednik KUD "Lazarica" i domaćin ove manifestacije, podseća da je za kratko vreme "Graja lipovog gaja" postala brend i zaštitni znak "Lazarice" i Batkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)