SUD BiH ODLAŽE UPLATU SREDSTAVA U BUDŽET RS: Srpska i dalje čeka 30 miliona

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 05. 2024. u 05:00

NA osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga, po osnovu raspodele prihoda sa nivoa BiH za 2009. i 2010. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) je obavezna da isplati Republici Srpskoj oko 30 miliona KM sa kamatom.

СУД БиХ ОДЛАЖЕ УПЛАТУ СРЕДСТАВА У БУЏЕТ РС: Српска и даље чека 30 милиона

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Foto Nezavisne

Ali, izvršenje ovog rešenja Sud BiH je prolongirao čak osam puta, i novi rok za uplatu 30 miliona maraka u budžet RS je sada 18. jun ove godine.

Prolongiranje je tražilo Pravobranilaštvo BiH koje zastupa UIO BiH. U UIO kažu da su još ranije predložili rešenje navedenog problema, ali da o njemu nije zauzeo jasan stav Upravni odbor UIO.

- S obzirom na to da su tužbeni zahtev i predmetna presuda u uzročno-posledičnoj vezi sa doznačavanjem više novca u korist Federacije BiH i kašnjenja poravnanja za 2009. i 2010. godinu, novac potreban za te namene moguće je nadoknaditi iz tekućih sredstava sa Jedinstvenog računa koja pripadaju FBiH - navedeno je u predlogu UIO koji je upućen Upravnom odboru.

Zora Vidović, ministarka finansija RS kaže da je svaki komentar na praksu prolongiranja sopstvenih presuda od strane Suda BiH suvišan.

Rešenje u sukcesivnim uplatama

IZ UIO navode da bi novac, u korist Vlade Srpske uplaćivali sukcesivno, odnosno na način da se svakog 11. u mesecu od iznosa sredstava sa Jedinstvenog računa koji prema raspodeli za taj mesec pripada FBiH doznači na račun Vlade RS pet miliona KM, i to do konačne isplate dosuđenog iznosa. Taj iznos novca bio bi umanjen za onaj deo koji je RS prinudno zaplenila sa depozitnih računa UIO.

- Ovakve stvari se zasigurno u svetu nigde ne dešavaju. Sud svoju izvršnu presudu odlaže po ko zna koji put. Mi zaista više i ne znamo kome bismo se žalili. Taj novac je sada 30 odsto manje vrednosti nego što je bio lani ili godinu ranije. Novac će nastaviti da gubi na vrednosti - poručila je Vidovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)