DA SE ĐRTVE NIKAD NE ZABORAVE: U Donjoj Trnovi, kod Ugljevika, sećanje na ustanike iz jula 1941. godine

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

26. 07. 2023. u 19:25

POLAGANjEM cveća na Spomen-obeležju palim borcima narodnooslobodilačkog rata u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obeleženo 82 godine od dizanja ustanka protiv fašizma.

ДА СЕ ЂРТВЕ НИКАД  НЕ ЗАБОРАВЕ: У Доњој Трнови, код Угљевика, сећање на устанике из јула 1941. године

foto V Mitrić

U kosturnici ovog Spomen-parka iz Drugog svetskog rata pohranjeni su posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR.

- Na ovaj način kulturu sećanja na važne istorijske datume prenosimo na mlade naraštaje a to i jeste naš glavni cilj rada i postojanja - rekao je u ime organizatora predsednik SUBNOR Ugljevika Ratko Đurković.

Predsednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić položio je venac zajedno sa predstavnicima ove podmajevičke opštine i istakao je da su Srbi vazda bili slobodari.

- Obeležavanjem današnjeg datuma pamti se istorija i njeguje tradicija u kojoj su Srbi na ovim prostorima pobedili najveće zlo čovečanstva i izvojevali slobodu u kojoj su generacije živele u miru - naglasio je Lazić.

Zajedno sa brojnim delegacijama iz Zemuna, Šida, Surčina, Sremske Mitrovice,B oračke organizacije Ugljevika, vijenac na Spomen-obeležje položio je i pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske Federacije u BiH Sergej Kuklev. Nakon polaganja venaca održan je kulturno-umetnički program.

Organizatori ove tradicionalne manifestacije su Savez udruženja boraca narodnosolobodilačkog rata SUBNOR/ Ugljevik, Gradski odbor SUBNOR Bijeljina, Mesna zajednica Donja Trnova i Centar za kulturu “Filip Višnjić” iz Ugljevika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao