NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE: Služen pomen za mučki ubijene pripadnike JNA u Tuzli

T. CVIJETIĆ

16. 05. 2024. u 07:18

NA Brčanskoj malti u Tuzli služen je pomen poginulim pripadnicima JNA ubijenim pre 32 godine u mučkom napadu muslimanskih snaga dok su se, po prethodnom dogovoru, mirno povlačili iz tuzlanske kasarne.

НЕМА ПРАВДЕ ЗА СРПСКЕ ЖРТВЕ: Служен помен за мучки убијене припаднике ЈНА у Тузли

Foto: Srna

Obeležavanju ovog događaja prisustvovali su članovi porodica ubijenih vojnika, preživeli učesnici "Tuzlanske kolone", ministar boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić i predsednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić. Pomenu je prisustvovala i delegacija NS RS, pripadnici Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i brojni građani koji su autobusima stigli iz Bijeljine.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da se 15. maja 1992. bez ikakvog povoda desio strašan ratni zločin nad mladim pripadnicima JNA koji je bio osmišljen i koji je označio početak egzodusa oko 80.000 Srba sa područja tuzlanske regije.

- Na taj dan 1992. pobijena su deca, golobradi mladići od 19 i 20 godina koji su služili vojni rok u tadašnjoj JNA i koji su samo mirno hteli da idu svojim kućama - izjavio je Dodik.

Ministar Danijel Egić rekao je da je napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. povlačila iz Tuzle bio unapred pripremljen i očekivan i da nema govora o nekoj slučajnosti.

Napad emitovan na televiziji

U OVOM napadu, koji je direktno emitovan na lokalnoj televizijskoj stanici, ubijena su 54 vojnika, 78 je ranjeno, dok su 44 zarobljena, od kojih su petprica kasnije ubijena, a ostali su zlostavljani i mučeni.

Kolonu JNA, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starešina, i 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki".

- O namerama da je sve bilo planirano i organizovano govore i podaci da su i "Patriotska liga" i "Zelene beretke" još 1991. bili formirani kao vojni ogranci tadašnjih muslimanskih partija, u Sarajevu - kazao je Egić.

Izaslanik srpskog člana PBiH Boško Tomić je poručio da svako u svom narodu treba da traži odgovornost za one koji su počinili zločine.

- Ako se ne poštuju dogovori onda dolazi do katastrofa. Osim u Tuzli, to se desilo i u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Treba tražiti da odgovaraju oni koji su počinili zločine, koji su prekršili te dogovore - rekao je Tomić i dodao da mu se čini da pravda nije dostižna kada su u pitanju srpske žrtve.

V. d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Viktor Nuždić napomenuo je da ni ovaj zločin do sada nije dobio adekvatan sudski epilog i podsetio na maratonski proces u Srbiji koji se vodio protiv Ilije Jurišića, a koji je završen tako što je Jurišić pravosnažno oslobođen.

- Tužilašto BiH nije našlo za shodno da procesura ovaj zločin, a jedini predmet koji je dobio epilog jesta onaj protiv Ivana Kolara, ali on se i ne odnosi na "Tuzlansku kolonu", nego na zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA - ukazao je Nuždić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!