REPREZENTATIVNA IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA: U Narodnom muzeju u Kikindi postavka „Sedam decenija posvećenosti” (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 05. 2024. u 18:43

U Galeriji „Nova“ Narodnog muzeja u Kikindi otvorena je izložba „Sedam decenija posvećenosti“ koja je premijerno prikazana u decembru prošle godine u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, povodom obeležavanju 70 godina njenog postojanja i rada.

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА И СКУЛПТУРА: У Народном музеју у Кикинди поставка „Седам деценија посвећености” (Фото)

Foto: Narodni muzej Kikinda

Postavku je čini 70 najreprezentativnijih dela likovne i primenjene umetnosti iz bogatog fundusa od oko 1.500 ostvarenja nacionalnog likovnog stvaralaštva.

- U galeriji Narodnog muzeja Kikinda izloženo je nekoliko dela nastalih u prvoj polovini prošlog veka, kao što su slike Vlaha Bukovca, Ljube Ivanovića, Marina Tartalje, Mila Milunovića, Koste Hakmana i Jovana Bijelića. Veći deo postavke čine dela srpskih i jugoslovenskih umetnika iz druge polovine 20. veka poput slika Petra Lubarde, Zore Petrović, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih istaknutih umetnika – saopšzeno je iz muzeja.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Izložba "Sedam decenija posvećenosti"

Posetioci mogu da vide i skulpture istaknutih vajara Nandora Glida, Tome Rosandića, Angeline Gatalice, kao i radove primenjenih umetnika Velimira Vukićevića, Borivoja Dedića, Aranke Mojak (keramika), Gordane Glid i Vanje Žanko (tapiserija).

Autor izložbe je Jelena Knežević, muzejski savetnik i načelnik galerije Doma Vojske Srbije „Beograd”. Za vizuelni identitet uradila je Maja Vučković iz Medija centra „Odbrana”, a recenzije potpisuju dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i dr Katarina Živanović iz Galerije SANU.

Izložba u Kikindi realizovana je u saradnji Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Narodnog muzeja Kikinda. Biće otvorena do 6. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove