NA DANAŠNJIM KONSULTACIJAMA I KONKRETNE ZAKONSKE IZMENE : Birač može da podrži više lista

Novosti online

11. 04. 2024. u 07:00

PREDSEDNICA parlamenta Ana Brnabić, u pozivu na konsultacije, dostavila je poslaničkim grupama i predloge zakona koje treba izmeniti kako bi se primenile određene preporuke ODIHR o pobošljanju izbornih uslova.

НА ДАНАШЊИМ КОНСУЛТАЦИЈАМА И КОНКРЕТНЕ ЗАКОНСКЕ ИЗМЕНЕ :   Бирач може да подржи више листа

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ona je uputila molbu predstavnicima opozicije, koji će doći na razgovore, da pripreme komentare na izmene Zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima, o finansiranju političkih aktivnosti, sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu.

Izmenama Zakona o lokalnim izborima, predviđa se da birač može potpisom podržati više izbornih lista, što dosad nije bio slučaj. Ovim izmenama rešila bi se i preporuka koja omogućava učesnicima u izborima da isprave sve uočene nedostatke u dokumentima kojima predlažu kandidate, pošto Republička izborna komisija objavi odluku o tim dokumentima.

Promenama Zakona o Ustavnom sudu navodi se da je sud "dužan da odluči o zahtevu za odlučivanje u izbornom sporu u roku od 30 dana od dana dostavljanja zahteva Ustavnom sudu". Kada je reč novinama u Zakonu o sprečavanju korupcije, u obrazloženju je navedeno da se u preporuci 17, iz izveštaja ODIHR, ukazuje da je potrebno da ASK neodložno objavljuje svoje odluke o kršenju Zakona o sprečavanju korupcije tokom izbornih kampanja, zajedno sa svim povezanim žalbama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (38)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo