NOVIM STATUTOM ZAMAZUJU OČI ZAPADU: Priština uz jeftinu obmanu pokušava da se domogne članstva u Savetu Evrope pošto je to pitanje odloženo

M. St.

17. 05. 2024. u 10:57

U NOVOM pokušaju da dođe do ulaznice za Savet Evrope, sa čijeg je dnevnog reda zasad skinuta, Priština kao obmanu pokušava da poturi nameru da formira Zajednicu srpskih opština - ali po svojoj meri, a ne po slovu Briselskog sporazuma.

НОВИМ СТАТУТОМ ЗАМАЗУЈУ ОЧИ ЗАПАДУ: Приштина уз јефтину обману покушава да се домогне чланства у Савету Европе пошто је то питање одложено

Foto: EPA

Nakon što su Francuska i Nemačka podršku u SE uslovile uspostavljanjem ZSO, šefica diplomatije privremenih institucija Donika Gervala juče se dosetila da do kraja maja uputi tzv. kosovskom Ustavnom sudu predlog statuta i to je otkrila predsedavajućem PS SE Teodorosu Ruzopulosu. Ovakav potez usledio je nakon što se pitanje njihovog članstva nije našlo na dnevnom redu Komiteta ministara SE, koji juče i danas zasedaju u Strazburu. Francuska, Nemačka i Italija smatraju da ovo pitanje treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

Ambasada Nemačke na KiM, tim povodom, saopštila je da Gervalino pismo ne predstavlja ispunjenje traženih uslova i da očekuju da preduzme opipljive korake kako bi se postigla neophodna dvotrećinska većina u Komitetu ministara SE.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je reč o još jednom triku Aljbina Kurtija i njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj.

- A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu saglasili da to bude tekst koji je predala EU - poručio je Vučić i dodao da će danas primiti patrijarha Porfirija i da će imati prilike da razgovaraju o tome što mu nije dozvoljen ulazak na KiM. - To što patrijarhu nisu dozvolili ulazak, to je valjda dokaz kako oni poštuju ljudska prava i baš ih kvalifikuje da se kandiduju za SE.

Šef države je istakao da je reč o triku zato što, kako je rekao, Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POKLON VIKTORA ORBANA BRATU VUČIĆU: U Srbiju stigla moćna borbena vozila! (FOTO)