U Republici Srpskoj smiruje se situacija u Čelincu, gde se smanjuje vodostaj Vrbanje, ali probleme stvara reka Jošavka koja se i dalje nalazi na delu magistralnog puta između te i opštine Prnjavor

Krizni štab u Tesliću stavio je danas van snage odluku o vanrednoj situaciju u ovoj opštini, koja je zbog izlivanja svih reka usled intezivnih padavina, donesena u ponedeljak, 13. maja.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević izjavio je Srni tokom nevremena poplavljeno stotinjak domaćinstava, a da pričinjena šteta, prema gruboj proceni, samo na infrastrukturi i nekategorisanim putevima iznosi 950.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja

Direktor Federalne uprave civilne zaštite BiH Fahrudin Šolak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

Pročitajte još:

VANREDNO STANjE U BANjALUCI I TESLIĆU: Izlile se reke u Novom Gradu; Vrela presekla put za Doboj; Bosna porasla 126 cm za dva sata; Uzbuna u Čelincu, reka odnela most (VIDEO)

POPLAVE U RS: Banja Luka ukinula vanrednu situaciju u šest naselja; Oružane snage se bore sa Sanom (FOTO/VIDEO)

NEĆE SE PONOVITI 2014: Padavine jenjavaju, nema mesta panici! (FOTO)08:46 - VODOSTAJI SANE I VRBANjE U BLAGOM PADU

Vodostaj Sane u blagom je padu i jutros iznosi 489 centimetara, međutim Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio je da trenutni vodostaj te reke onemogućava ulivanje Gomjenice čiji se nivo u povratnom talasu povećava i izliva u naselja Muslimanska Gomjenica i Vrbice.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se nada, pošto parametri koje sada dobija Štab, govore da polako pada i Sana, da će protokom i smanjenjem njenog nivoa doći do isticanja i kritične vode koja je potapala taj prostor, prenosi "Kliks".

Kako se navodi, odbrambeni nasipi i vreće s peskom postavljeni su na više lokacija u naseljima Raškovac, Tukovi, Stari Grad, Vrbice i Gomjenica, za šta je od "Voda Srpske" dobijeno još 5.000 vreća koje su tokom noći punjene i odvožene na kritične lokacije.

U Republici Srpskoj smiruje se situacija u Čelincu, gde se smanjuje vodostaj Vrbanje, ali probleme stvara reka Jošavka koja se i dalje nalazi na delu magistralnog puta između te i opštine Prnjavor, prenosi RTRS.

Probleme su donele i bujične vode i odroni, zbog čega je u prekidu bio magistralni put Banjaluka- Čelinac i Kotor Varoš-Čelinac.

Kako se navodi, na tom putu neophodan je oprez za sve vozače, a pod vodom se nalazi i veći broj poljoprivrednih parcela.

Banjalučki Štab za vanredne situacije s gradonačelnikom Igorom Radojičićem ukinuo je vanrednu situaciju nakon znatne stabilizacije reka Vrbas i Vrbanje u šest banjalučkih naselja - Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo Jedan, Zalužani i Priječani.

Situacija na putevima širom BiH malo je bolja nego u utorak, ali iz auto-moto klubova je saopšteno da su na snazi blokade i ograničenja na mestima gde se voda još uvek nije povuka.

Zbog izlivanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Prijedor - Sanski Most u mjestu Žeger i Prijedor - Bosanski Novi u mestu Dragotinja Donja, a otežano se saobraća na magistralnim putu Jajce - Mrkonjić Grad u mestu Jezero.

Zbog većeg odrona na deonici Teslić - Kotor Varoš na prevoju Borja, saobraća se odvija usporeno jednom trakom, a obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Modriča, u mestu Vranjak, zbog izlivanja reke Bosne.

10:27 - BIH: NEMA VIŠE KRITIČNIH TAČAKA VODOSTAJA

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Šolak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

"Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu jer je stanje na terenu puno bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo", rekao je Šolak za Klidž.

Prema njegovim rečima, hitne službe su radile celu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore, gde su izvlačili vodu iz objekata.

"Ono što je dobro jeste da se voda povlači, pre svega Sana, u Sanskom Mostu je ispod četiri metra, što znači da je nivo vode od juče opao za 40 centimetara", rekao je Šolak.

On je dodao da postoji veliki broj takozvanih čepova gde se voda zadržava i da će to biti fokus danas i narednih dana.

Aktivnosti će biti usmerene i na ispumpavanje vode u Unsko-sanskom kantonu, Jelahu, Tešnju, Doboj-Jugu, području Srednjebosanskog kantona i slicno.

Kako se navodi, slična situacija je i u Republici Srpskoj, gde nivo Sane takođe polako opada.

U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mere odbrane od poplava, ali se očekuje poboljšanje stanja.

"Veliki problem predstavljaju podzemne vode koje moramo da ispumpavamo iz objekata. Za sada nema pojave klizišta ili većih odrona", rekao je Šolak.

12:05 - TESLIĆ: UKINUTA ODLUKA O VANREDNOJ SITUACIJI

Krizni štab u Tesliću stavio je danas van snage odluku o vanrednoj situaciju u ovoj opštini, koja je zbog izlivanja svih reka usled intezivnih padavina, donesena u ponedeljak, 13. maja.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević izjavio je Srni tokom nevremena poplavljeno stotinjak domaćinstava, a da pričinjena šteta, prema gruboj proceni, samo na infrastrukturi i nekategorisanim putevima iznosi 950.000 KM.

-I danas su na terenu sve četiri komisije za procenu štete pričinjene poplavama na području opštine Teslić, i to za oblasti štete na stambenim objektima, štete na privrednim objektima, štete iz oblasti infrastrukture i oblasti poljoprivrede, rekao je Miličević.

On kaže da u toku dana treba da stigne analiza vode koja je od sinoć u vodovodnom sistemu i koja se trenutno koristi za tehničku upotrebu. Miličević je dodao i da učenici od sutra idu u školu.

Iz Kriznog štaba u Tesliću danas je saopšteno da je zbog oštećenja mosta u Studencima usljed poplava na snazi privremeni prekid saobraćaja preko njega, a do sanacije mosta, alternativni putni pravac je Gomjenica-Radešići-Studenci.

Saobraćaj je u privremenom prekidu i u mestu Klam na lokalnom putu Blatnica-Očauš zbog potkopavanja puta usljed nabujale Velike Usore. Sanacija puta je u toku, a alternativni putni pravac je Gornji Buletić-Berača-Očauš.

Do kraja dana očekuje se saniranje prekinute putne komunikacije u Gomjenici u mestu Podovi.

D. L.

12:17 - PRIJEDOR: ĐAKOVIĆ - RIBNjAK SANIČANI NIJE OŠTEĆEN

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je danas da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

-Ribnjak je potpuno ispravan, ali je prepunjen vodom, koja se morala ispuštati da ne bi došlo do oštećenja, rekao je Đaković danas novinarima u Prijedoru, nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

On kaže da je i to bio razlog rasta vodostaja reke Gomjenice i da je oteževajuća okolnost što ribnjak ne funkcioniše godinama i nema upravljačku strukturu koja bi vodila računa o ispusnim vodama.

Svi vodotokovi na području Prijedora su u blagom opadanju, ali se Sana i Gomjenica još nisu vratile u korita i postoji mogućnost podrivanja nasipa, pa će službe danas nastaviti da ih obezbjeđuju.

-Nije bilo evakuacije ljudi i prijava za prihvat i smeštaj u sportskoj dvorani. Većina ih je kod rođaka ili komšija. Nemamo preciznih podatka koliko je juče domaćinstava zaplavljeno, a koliko poplavljeno. Sadašnji parametri govore da će se situacija nastaviti smirivati, naveo je Đaković.

Šef Odseka za civilnu zaštitu grada Prijedora Dušan Vranješ rekao je da je vodostaj Sane 485 centimetara i da se očekuje dalji postepeni pad, s obzirom na smanjen intenzitet padavina na kompletnom području sliva reke Sane.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da je u objektima ogromna količina vode, koja se ispumpava. On je potvrdio da su vatrogasci prevozili ljude, te dostavljali vodu i hranu onima koji ne mogu izaći iz kuća.

Direktor prijedorskog "Vodovoda" Vlado Reljić rekao je da je pojačano hlorisanje vode, te da je voda iz gradskog vodovoda ispravna za piće. On je dodao da nije bilo nestanaka struje koji bi narušili stabilnost sistema vodosnabdevanja.

D. L.

15:14 - NEMA POVEĆANOG BROJA OBOLELIH U POPLAVLjENIM OPŠTINAMA

NA osnovu izveštaja domova zdravlja opština u Republici Srpskoj pogođenih poplavama, nema povećanog broja obolelih od zaraznih bolesti.

Služba za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kontinuirano prati pojavu i kretanje zaraznih bolesti na području Srpske, a tokom elementarnih nepogoda kao što su poplave, nadzor se provodi svakodnevno.

- Institut raspolaže sa dovoljnom količinom opreme i sredstava za dezinfekciju koja se koriste za preventivnu i protivepidemijsku svrhu, a koja u svakom trenutku mogu biti dostavljena domovima zdravlja – saopšteno je danas iz Instituta.

Najavljeno je da će službe domova zdravlja izlaziti na teren i provoditi preventivne, kao i protivepidemijske mere, te dezinfekcije poplavljenih domaćinstava, kako bi se što pre sanirale posledice poplave.

- Kada je u pitanju snabdevanje vodom, na području Banjaluke nije bilo prekida u vodosnadbevanju i za sada nema potrebe za snabdevanjem stanovništva cisternama vode. Laboratorijske analize su pokazale da je voda bezbedna za piće – istakli su nadležni.

Problemi i obustave u vodosnadbevanju zabeleženi su na području opštine Kotor Varoš, kao i opština Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

R. S.

15:57 - STRADALI POLjOPRIVREDNI USEVI

MODRIČA - Opasnost od poplava na području Modriče više ne postoji saopšteno je iz Civilne zaštite. Vodostaj reke Bosne prema merenju danas u 12 časova, iznosio je 190, što je za 110 centimetara manje od kote kada se uvode redovne mere odbrane od poplava. Regionalni put Modriča - Doboj, koji je bio 24 časa u prekidu u mestu Vranjak pušten je u saobraćaj danas u 10 časova. Za sada se saobraćaj u ugroženom delu obavlja jednom kolovoznom trakom. Prema prvim procenama oko 1000 hektara poljoprivrednih useva uništeno je na području Modriče.

-U narednima danima očekujemo nešto brže vraćanje u korito reke Bosne, jer se ne očekuju nove padavine, Bosna se ubrzano vraća u svoje korito u srednjem i gornjem toku. Prema tome možemo očekivati za par dana da se Bosna potpuno povuče u svoje korito. Za sada se pojavilo jedno klizište i to u gradskom delu opštine. Drugih šteta nije bilo a prvi stepen pripravnosti i dalje je na snazi u opštini Modriča- zaključio je Željko Terzić stručni saradnik za Civilnu zaštitu opštine Modriča

Rukovodstvo Opštine Šamac

Bosna se na području Šamca noćas izlila u priobalnom pojasu i napunila staro korito. Pošto je vodostaj Bosne nizvodno od Doboja i Modriče u opadanju u Civilnoj zaštiti kažu da za sada nema opasnosti od značajnijeg izlivanja Bosne i stanovništvo nije ugroženo. Sava je u blagom porastu, ali je vodostaj za pola metra niži od kote redovne odbrane od poplava.

-Sava raste za nekih 2-3 centimetra na čas i trenutno je stanje plus 603, a glavni talas očekuje se u petak, i on dolazi uzvodno iz Hrvatske. Stanovništvu na preti opasnost od poplava na ovom našem području, Ne očekujemo neke bitnije promene kad je to u pitanju naglasio je Boro Bogdanović šef civilne zaštite oštine Šamac.

Vid Blagojević

16:01 - U BRODU STABILNO

U Brodu je zasedao štab za vanredne situacije, na kojem je konstatovano da ovom gradu takođe ne prete poplave.

-Situacija je stabilna i bezbedna. sve se potrebne mere preduzimaju. Očekuje se izlivanje reke Ukrine u njenom donjem toku u selima Barica i Koraće ali se nadam da neće biti zaplavljenih domaćnistava.- istakao je Ilija Jovičić komandanta štaba za vanredne situacije u Brodu.

U opštini Vukosavlje nema opasnosti od poplava. Svi planinski bujični potoci su u svom koritu. Reka Bosna ne preti izlivanju u selu Modrički Lug. Novoizgrađeni nasip na Gnioničkoj reci je zaštitio kuće u naselju Vukosavlje.

Vid Blagojević