HIDROLOŠKA situacija u Srpskoj je povoljnija, i najkritičniji talas je prošao, poručeno je u utorak nakon sednice Koordinacionog tima Vlade RS za praćenje stanja u RS usled poplava. Iz Hidrometeorološkog zavoda RS je najavljena manja količina padavina na severozapadnom delu RS. Za razliku od ponedeljka, kada je palo od 40 do 60 litara vode po metru kvadratnom, u naredna 24 sata trebalo bi da bude od 20 do 30 litara.

- To je dosta povoljnije stanje. Ukupna hidrološka situacija je stabilnija u odnosu na prethodni dan, a u narednim danima očekuje se dodatna stabilizacija - kazao je Tomislav Šajić, direktor RHMZ RS.

Inače, usled obilnih padavina vodenim talasom najžešće su pogođeni Prijedor, Novi Grad, Banjaluka, Teslić, Kostajnica, Prnjavor, Laktaši, Srbac ili drugim rečima skoro ceo severozapad Srpske. Reke Sana, Una, Vrbas, Vrbanja, Bosna kao i mnoge manje rečice su podivljale usled padavina i donele poplave u tim gradovima.

U Banjaluci je u 21 mesnoj zajednici vanredna situacija. Škole i vrtići nisu radili. Meštani Lazareva 1 su posebnu muku mučili sa vodom i kažu za "Novosti" da ih sve podseća na 2014. godinu.

- Voda je ušla u kuće. Sklanjamo stvari. Gledamo u nebo i nadamo se da će kiša prestati - kažu meštani Lazareva.

S druge strane, u Prijedoru je poplavljeno više od 200 domaćinstava, a reka Sana i manje rečice napravile su ogromne probleme građanima prijedorskih naselja.

Pročitajte još - POPLAVE U RS: Banja Luka ukinula vanrednu situaciju u šest naselja; Oružane snage se bore sa Sanom (FOTO/VIDEO)

Željko Jurić, iz naselja Zagrad kod Prijedora, kaže u suzama, za "Novosti", da je u ponedeljak na utorak prespavao u automobilu. Kuća mu je, kako kaže, poplavljena drugi put za pet godina,

- Voda je u kući sad nekih 30 cm. Morao sam da izađem, sve sam ostavio. Nisam imao kuda, pa sam prespavao u kolima. Najžalije mi je televizora. Ostao je nisko, odneće ga voda - priča kroz suze, gledajući kuću koju je nedavno obnovio nakon poplava 2014.

Premijer RS Radovan Višković poručio je u utorak u Banjaluci da je sve urađeno da se izbegnu veće materijalne štete ili gubici ljudskih života.

Vikendice pod vodom Foto N. Đ.


- Opasnost još nije prošla. Pozivam građane da se bez panike, slušajući nadležne, ponašaju kako treba u datim okolnostima. Mesta panici nema. Panika u ovakvim situacijama nije saveznik - kazao je Višković.

On tvrdi da su sve institucija u RS reagovale na vreme i još 8. maja obavestile sve načelnike u RS o mogućim problemima.

Pročitajte još - VANREDNO STANjE U BANjALUCI I TESLIĆU: Izlile se reke u Novom Gradu; Vrela presekla put za Doboj; Bosna porasla 126 cm za dva sata; Uzbuna u Čelincu, reka odnela most (VIDEO)

- Kada se sve okonča uradićemo detaljne analize svih poteza. Ima uočenih nedostataka i ne može se dozvoliti da se čekaju poplave, iako su najavljene, a tek onda se traže vreće za pesak i drugo - dodao je Višković.

On je istakao da se nadolaženje reke Save i njen vrhunac očekuju tek 17. maja, kada će u Hrvatskoj, u Jasenovcu, prema tamošnjih procenama HMZ, biti najveći vodostaj.

Veći deo Kostajnice pod vodom / Foto Kostajnic


Izlivanje Lišnje, Ukrine i Vijake prouzrokovalo je plavljenje desetak objekata na prnjavorskom području, a zbog bezbednosti učenika obustavljena je nastava u OŠ "Ivo Andrić" u Kulašima. U prigradskom naselju Ratkovac, policija reguliše saobraćaj u jednom pravcu na delu poplavljenog magistralnog puta Banjaluka - Prnjavor. Tu je poplavljeno i više poslovnih objekata. Sa dobrim delom već zaplavljenog ranča "Zelena dolina", usled izlivanja Lišnje i Vijake u prigradskim Barama, zarobljeno je 550 ovaca i jagnjadi.


DOBOJ ODBRANjEN

NA sreću, neće se ponoviti situacija kada je pre pet godina Doboj bio potpuno poplavljen, jer je od u utorak nivo Bosne u opadanju i grad, kao i prigradska i okolna naselja nisu ugroženi.

- Najbitnije da nema smrtno stradalih, a izgleda da smo se izvukli za dlaku. Već pred ponoć na vesti o intenzivnom rastu reke Bosne smo počeli da podižemo stvari u potkrovlje kuće i suprug je odvezao auto u blizinu dobojske tvrđave, da ne bismo ostali i bez njega, kao pre pet godina - kaže nam Marica Savić.

VODA IZ BUNARA NIJE ZA PIĆE!

INSTITUT za javno zdravstvo Republike Srpske upozorio je da poplave nose opasnost od pojave zaraznih bolesti, navodeći da se preduzimaju sve mere da do toga ne dođe.

U Institutu navode da su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosetljivije grupe stanovništva kao što su deca, trudnice, hronični bolesnici i stariji ljudi.

- Najveća je mogućnost pojave crevnih zaraznih bolesti, koje se prenose zagađenom vodom, hranom i prljavim rukama, kao što su zarazna žutica A, dizenterija i prolivi izazvani drugim mikroorganizmima, parazitarne zarazne bolesti - saopšteno je iz Institua.