SKANDAL TRESE BELGIJU: "Igre" van terena izbacile Gent iz plej-ofa za šampiona

O. M.

29. 03. 2024. u 10:41

GENT dočekuje ekipu Standarda iz Liježa u prvom kolu doigravanja za plasman u Ligu konferencija.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ БЕЛГИЈУ: Игре ван терена избациле Гент из плеј-офа за шампиона

Foto Profimedia

Utakmica se igra na stadionu "Artevelde" u Gentu. 

Mnogo prašine diglo se u Belgiji povodom poslednjeg kola regularnog dela prvenstva, a Gent je indirektno umešan u aferu koja je izazvala i reakciju državnog tužilaštva. Naime, pred poslednje kolo nekoliko ekipa (Genk sa 46 bodova, Mehelen sa 45, Gent i Serkl Briž sa po 44) je konkurisalo za mesto u "plej-ofu 1" u kome se odlučuje o šampionu i putnicima u Ligu Evrope. 

Genku je za plasman u plej-of 1 bio dovoljan remi pod uslovom da Mehelen ne pobedi Leven u gostima, bez obzira na rezultate Genta i Serkl Briža. Pošto je desetak minuta pre kraja utakmice između Lovena i Mehelena rezultat bio 0:0 (na kraju je domaćin postigao pobedonosni gol u zaustavom vremenu i izbegao plej-aut) bilo je jasno da je 1:1 protiv Vesterloa Genku dovoljno i tada su igrači obe ekipe (njih 21) bukvalno stali na terenu i čekali kraj. 

Snimak poslednjih desetak minuta te utakmice postao je viralan u Belgiji, a prvi su reagovali iz uprave Vesterloa smenom trenera koga su oglasili kao glavnog krivca za dogovor. Tužilaštvo je pokrenulo postupak protiv njega i njegovog kolege sa klupe Genka, kao i 21 igrača na terenu (Genk od 71. igrao sa desetoricom), koji su već kažnjeni sa po 1000 evra globe od strane saveza. Kapiteni oba tima suspendovani su do daljeg, a klubove očekuje kazna, još se ne zna tačno kakva i kolika, ali je sigurno da će oba kluba morati da plate po 10.000 evra.

Sve to neće mnogo značiti Gentu koji će umesto u borbu za Ligu Evrope (titula je svakako bila misaona imenica) morati u utešnu borbu za Ligu konferencija. Ali, to može da bude i korisno jer prvo mesto u plej-ofu 2 donosi sigurno plasman u treće po snazi evropsko takmičenje, dok će dve ekipe iz plej-ofa 1 "izvisiti" za Evropu dogodine. Time se verovatno vodio i Mehelen kada je bodove prepustio Levenu kome je pobeda trebala da izbegne plej-aut.

Gentu možda neće ni biti loše u Ligi konferencija, gde su ove sezone dogurali do šesnaestine finala gde su nesrećno ispali od Makabija iz Haife. U prvoj utakmici izgubili su sa 1:0, a u revanšu uprkos pravoj kanonadi na gol Izraelaca uspeli da postignu samo jedan autogol, ali i prime gol iz jednog od retkih napada Makabija koji je imao i igrača manje.

Posle toga Gent je u prvenstvu odigrao nerešeno sa aktuelnim šampionom Belgije Antverpenom, kao i sa verovatno budućim prvakom Sen Žilom, a između ta dva meča izgubio je i to od današnjeg rivala sa 4:2. Poveli su rano, u 14. minutu, ali su samo tri minuta kasnije ostali sa igračem manje. Standard je izjednačio u nadoknadi prvog dela sa bele tačke, a u prvih 20 minuta nastavka sa još tri pogotka potpuno preokrenuo da bi gosti u 80. minutu samo udspeli da ublaže poraz.

Pobeda nad Šarlroa u poslednjem kolu od 5:0 nije bila dovoljna, jer im je za prolaz u plej-of 1 bila potreba dvostruko veća, mada bi u tom slučaju Genk verovatno pobedio Vesterlo i tako im pomutio račune.

NAŠ TIP: GG (kvota 1,71)

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VELIKI OBRT! Nikola Topić uskoro na parketu?!

VELIKI OBRT! Nikola Topić uskoro na parketu?!

Crvena zvezda i Partizan u ponedeljak su odigrali prvu utakmicu finala ABA lige, a u hali "Aleksandar Nikolić" povredio se Nikola Topić, mlada nada crveno-belih i srpske košarke. Oprečne informacije stigle su, maltene u isto vreme, o njegovom stanju.

14. 05. 2024. u 15:48

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)