SEĆANJE NA POGIBIJU 118 UŽIČANA: Venci za pale junake - Branili grad od Nemaca u Drugom svetskom ratu

N. J.

16. 04. 2024. u 10:34

POLAGANjEM venaca i služenjem parastosa poginulima kod spomenika palim borcima u naselju Sarića Osoje, obeležena je 83. godišnjica herojske odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine.

СЕЋАЊЕ НА ПОГИБИЈУ 118 УЖИЧАНА: Венци за пале јунаке - Бранили град од Немаца у Другом светском рату

Grad Užice

Uz sveštenstvo užičke crkve, obeležavanju godišnjice pored gradonačelnice grada na Đetinji Jelene Raković Radivojević i njenih saradnika, prisustvovali su članovi SUBNOR, delegacije Gradske opštine Sevojno, Mesne zajednice Carina, Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika “Major Kosta Todorović 1912-1920“, Udruženja ratnih vojnih veterana Zlatiborskog okruga, Užica i Sevojna i Socijalističke partije Srbije.

- Ovde na Sarića Osoju pre tačno 83 godine, brzo i spontano organizovan je jedan od najžešćih otpora nemačkom okupatoru u tadašnjoj velikoj zemlji. Dok su se u nekim delovima Kraljevine Jugoslavije nemačke snage dočekivale kao oslobodioci, ili im je pružen neznatan otpor, Užičani su položili 118 života za slobodu svoga grada. Ponosni smo na herojsku odbranu Užičana u aprilskom ratu, koja je nastavljena formiranjem Užičke republike i kasnije bitkom na Kadinjači - naglasio je Milić Vukić, predsednik SUBNOR.

Pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor, u borbama za odbranu Užica tog jutra, pogunulo je 118 osoba. Milivoje Zečević, narednik Jugoslovenske vojske, hrabro je skočio na nemački tenk, ubacio bombu i uništio njegovu posadu, ali je i sam poginuo. Na mestu svog herojskog podviga je i sahranjen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave