ROĐENDAN FK VOJVODINA I TO 110! Od tajnog nastanka, srpskog prkosa, plavih dresova i ljubavnih jada - do slave

Дарко Николић
Darko Nikolić

06. 03. 2024. u 09:49

Malo je fudbalskih klubova koji se mogu podičiti da su nastali u Austrougarskoj, a da i dalje predstavljaju značajan faktor u ovdašnjem sportu. Upravo je to slučaj sa FK Vojvodina, koji je nastao na ovaj dan pre 110 godina - i to u velikoj tajnosti.

РОЂЕНДАН ФК ВОЈВОДИНА И ТО 110! Од тајног настанка, српског пркоса, плавих дресова и љубавних јада - до славе

FOTO: A. Ilić

Krenimo redom na ovo kratko, a potpuno nesvakidašnje putovanje kroz istoriju srpskog fudbalskog velikana.

Za njen recept su potrebni:

Mesto zbivanja: Austrougarska. U kojoj nacionalni klub Srba nije bio nešto baš poželjno zbog narastajućih tenzija koje su se, vrlo brzo, razbuktale u krvavi ratni sukob.

Vreme zbivanja: Godina 1914. Godina u kojoj je fudbal već uveliko živeo na evropskom kontinentu, ne i u "Srpskoj Atini" koja je u to vreme imala nešto manje od 40.000 žitelja.

Lokacija: Štrikerska radionica čika Save Šijakova, Temerinski šor 12.

Akteri: Utemeljivač novosadske tekstilne industrije Milenko Šijakov, slavni advokat Kosta Hadži - potonji dugogodišnji generalni sekretar jugoslovenske kuće fudbala, univerzitetski profesor Vladimir Milićević, pravnici Radenko Rakić i Kamenko Ćirić, hemičar Dušan Hinić, te Branko Gospođinački, Gojko Ružić, Đorđe Živanov i Ranko Tošić.

Izgovor: Svi ovi slavni osnivači u to doba su, kao vrlo mladi, morali da nađu izgovor za okupljanje u tadašnjoj Austrougarskoj. U dvorištu Temerinskog šora 12, koji se tada zvao Žitna ulica, ovi učenici Velike srpske pravoslavne gimnazije, šegrti, studenti i trgovački pomoćnici, rešili su da osnuju nacionalni klub.

Ime: Petnaest godina trajalo je "Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat" (od 1849. do 1861), pa su osnivači odabrali ime Vojvodina kako bi podsetili na nekadašnju ideju o vojvodstvu u kome je bilo planirano da Srbi imaju kulturno-političku autonomiju u nekadašnjoj Habzburškoj carevini.

Teren: "Voša" tada nije imala svoje igralište, pa je omladina iz Podbare i Salajke koja se pridružila klubu trenirala na poljančetu "Četiri krajcare".

Dresovi: Iako je Vojvodina svih ovih decenija poznata po crveno-beloj opremi, prvi dresovi koje je sašila majka fudbalera Milorada Milićevića bili su - svetlo plavi.

Prvi meč: U Kovilju, 1914, protiv lokalnog kluba Šajkaš koji je postojao već šest godina.

Ljubav: Prvi rival je odabran - zbog ljubavi. Devojka fudbalera Vojvodine Ljubojevića bila je iz tog kraja, pa je odabran Šajkaš kako bi je on impresionirao. A ta ljubav se uveliko prenela i na sam klub koji je iz tajnosti - odmah krenuo u slavu.

Prvi rival poražen je sa 5:0, pa iako se na naredni nastup čekalo sve do oslobođenja 1918. godine, ljubav prema "Voši" nastavila je da traje. I do tada, a i do sada, 110 godina kasnije. U međuvremenu su osvojene dve titule - slavilo se u leto 1966. i 1989. osvajanje šampionskog trofeja. Ne i poslednjeg, veruju oni kojima je novosadska "dama srpskog fudbala" najmilija srcu.


Bonus video: Kad je u halu ušao vojni orkestar, i "delije" i "grobari" zagrmeli kao jedan!
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE TUŽAN DAN ZA MENE, SEVILJA JE MOJA LJUBAV Legenda tima odlazi na kraju sezone, od kluba ovo nije očekivao