MERE KA SAMOSTALNOSTI: U Banjaluci održan sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije Srpske

S. MIŠLjENOVIĆ

15. 04. 2024. u 19:55

REPUBLIKA Srpska će kao odgovor na rezoluciju o Srebrenici pokrenuti postupak samostalnosti.

МЕРЕ КА САМОСТАЛНОСТИ: У Бањалуци одржан састанак лидера странака владајуће коалиције Српске

Vladajuca koalicija RS foto SRNA

I ponosan sam na odlučnost da sprovedemo te mere, istakao je Milorad Dodik, predsednik RS, nakon sastanka vladajuće koalicije RS u Banjaluci.

- Elita bosanskih muslimana je napravila ozbiljan autogol, razvalila kompletnu strukturu i delovanje međunarodnog sektora u BiH. Genocid u Srebrenici se nije desio, da jeste, ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ta tema. Sudovi su presudili, te osude se odnose na pojedince, ne na narod i na našu nerođenu decu - navodi Dodik.

Ističe da je na prostoru Srebrenice od 1992. do 1995. poginulo 4.100 Muslimana, a nigde se ne pominje između 2.500 i 3.500 Srba koji su tamo ubijeni.

- Od Srebrenice žele da naprave sinonim za genocid, a i dalje se ne zna koliko zapravo ima poginulih - navodi Dodik.

Dodaje da nikakvi razgovori o prihvatanju tzv. rezolucije o Srebrenici neće postojati.

- Mirna podela je jedino rešenje za sve narode u BiH - poručio je Dodik.

Odlazak ambasadora Marfija

PREDSEDNIK Milorad Dodik izjavio je da ambasador SAD Majkl Marfi odlazi iz BiH početkom juna, istakavši da će se to desiti i pre zvaničnog isteka mandata, prvenstveno zbog politike koja je prouzrokovala probleme. Dodik je naveo da su Marfija povukli mesec dana pre isteka mandata jer je napravio opšti nered u BiH

.- Mi ćemo napraviti poseban ispraćaj - istakao je Dodik.

Smatra da je CIK BiH uzurpirala nadležnosti koje pripadaju Republici.

- Izborni zakon Srpske je u skladu sa Ustavom i biće usvojen. Nema dileme. Nijedna kancelarija biračkog odbora CIK BiH neće biti otvorena za izbore na lokalnom nivou - poručio je Dodik.

Ukoliko, dodaje, sud i Tužilaštvo BiH budu reagovali, njihov rad će biti zabranjen u RS, a smatra da je zabijen "zarđali ekser u sanduk koji se zove BiH". Dodik se osvrnuo i na zahtev CIK za, kako je rekao, 140 miliona KM, ističući da se za taj novac može napraviti 50 škola i opremiti sve ambulante.

- Po tome bi Srpska trebala da izdvoji 50 miliona KM. Od toga nema ništa. Mi ćemo izbore provesti po svom zakonu - poručio je Dodik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)