TKANICE OD IGRE, ZLATA I ZANATA: Tradicionalna manifestacija "Bijeljinski korzo" oživela centralni gradski trg

B.Milošević

12. 09. 2023. u 07:00

OVOGODIŠNjA tradicionalna manifestacija "Bijeljinski korzo", održana u vreme Svetskog kupa harmonike, bogatim sadržajima oživela je gradski trg, i brojnim posetiocima iz Semberije, regiona i dijaspore, ponudila mnoštvo kulturnih događaja.

ТКАНИЦЕ ОД ИГРЕ, ЗЛАТА И ЗАНАТА: Традиционална манифестација Бијељински корзо оживела централни градски трг

Foto: B. Milošević

I dok su u Centru za kulturu trajala nadmetanja harmonikaša iz Rusije, Kine, Čilea i drugih zemalja, članovi Udruženja za očuvanje kulturne baštine "Bogojavljenska noć" iz Janje organizovali su promociju starih zanata, nekadašnje domaće trpeze, reviju narodnih nošnji...

Zapevalo se uz gusle, zaigralo je kolo preko celog trga, a članovi Kluba književnika "Jovan Dučić" iz Bijeljine i "Vukovo pero" iz Loznice, čitali su odlomke priča i recitovali stihove.

- Manifestaciju smo nazvali "Tkanica od zlata, igre i zanata" jer smo hteli posetiocima da predstavimo sve ono što se mora sačuvati od zaborava - kaže Cvija Krajišnik, idejni tvorac ove manifestacije.

Ipak, najlepša slika za posetioce, bila je revija narodnih nošnji, kada su članovi KUD-a prošetali sa nošnjama sa juga Srbije, Pomoravlja, Crne Gore, Sarajevskog polja, Ozrena i Semberije.

Jela po receptima naših baka

PRVE večeri, oko 60 izlagača pripremilo je stara jela, slatkiše po receptima naših baka, slavske kolače i slavsku trpezu. Bilo je zanimljivo i druge večeri na druženju zanatlija koji muku muče da opstanu tkalje, grnčari, majstori za izradu instrumenata i pletilje, pokazali su posetiocima na trgu kako se sve to nekada radilo.

Među posetiocima bili su i brojni učesnici Sajma harmonike, koji su koristili slobodno vreme do nastupa, da obiđu Korzo, uzmu suvenire i ponesu u Kinu, Čile, Moldaviju...

Cvijeta Lakić kaže da su gosti pokazali najviše interesovanja za vežene lanene košulje, heklane stolnjake i ćilime, koje ona radi već četiri decenije.

Mirjana Draškić, učenica Stručne škole iz Janje, pripremila je slane i slatke pite, medenjake i vanilice, i sve prodavala po ceni od jedne marke, a sav prihod pokloniće svojoj školi za otvaranje biblioteke i renoviranje kuhinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom