ORIĆEVI DŽELATI I DALJE BEZ KAZNE: Pomen stradalim Srbima u selima Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

13. 07. 2023. u 06:40

U BRATUNCU i Srebrenici juče je služen parastos povodom 31 godine od zločina nad Srbima, koji su počinile muslimanske snage, na čelu sa Naserom Orićem u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

ОРИЋЕВИ ЏЕЛАТИ И ДАЉЕ БЕЗ КАЗНЕ: Помен страдалим Србима у селима Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године

Foto: M. Kojić

Muslimanske snage iz Srebrenice, pod Orićevom komandom, na Petrovdan 12. jula 1992. godine upale su u veći broj srpskih sela i ubile i masakrirale 69 Srba, dok su desetine zarobljene i ubijene.

Predsednik RS, Milorad Dodik, istakao je da su opštine Srebrenica i Bratunac jedne od najvećih srpskih kosturnica, te da samo kameni spomenici ostaju nemo i trajno da sedoče o najsvirepijim, a nekažnjenim zločinima počinjenim nad Srbima ovog kraja u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

- Svima nam je jasno da sa ovakvim pravosuđem pravde za srpske žrtve nema i da nam ostaje da iz godine u godinu brojimo Petrovdane u znak sećanja na 12. jul 1992. kada su pripadnici zločinačkih hordi, pod komandom Nasera Orića, upale u srebrenička i bratunačka sela i zverski mučili, kasapili, klali i palili srpsku nejač, žene i muškarce na kućnom pragu - rekao je Dodik.

I danas, kaže Dodik, 31 godinu kasnije, još su sveže rane i žive slike zločinca Orića na belom konju, sa zelenom zastavom u rukama, redenicama preko prsa kako urla i viče: "Hvataj živu srpsku gamad, ni mačku ne ostavljaj".

Posmrtni ostaci posle 20 godina

STAKA Cvjetinović je takođe, ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH.

- Muž Ivan nestao je na Zalazju pre 31 godinu, nađeni su posmrtni ostaci i sahranjeni nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao, iako postoje svedočenja - kaže Cvjetinovićeva.

Članovi porodica poginulih i nestalih ogorčeni na pravosuđe kažu da prođe već 31. Petrovdan, a pravde za ubijene Srbe nema, ali i da veruju da zločince neće zaobići Božija pravda.

Dragica Lazarević, koja je ostala bez dva brata i još nekoliko srodnika na Petrovdan 1992. godine, kaže da boli nepravda koju pravosuđe čini.

- Bez procesuiranja zločinaca nema poverenja i pomirenja, jer nisu se Srbi sami pobili. Zna se ko je to uradio - ističe Lazarevićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima