SVEDOČANSTVO JUNAŠTVA I RATNIH STRAHOTA: Iz štampe izašla knjiga o oslobođenju Paraćina u Prvom svetskom ratu

Зорана Рашић
Zorana Rašić

17. 03. 2024. u 06:30

VIŠE od dve godine trajalo je prikupljanje materijala za knjigu čija je tema bila oslobođenje Paraćina u Velikom ratu, a početna ideja je bila da se steknu nova saznanja o majoru Marku Pavloviću, komandantu 3. bataljona 2. pešadijskog puka "Knjaz Mihajlo", ili Gvozdenog puka Moravske divizije.

СВЕДОЧАНСТВО ЈУНАШТВА И РАТНИХ СТРАХОТА: Из штампе изашла књига о ослобођењу Параћина у Првом светском рату

Foto: Z. Rašić

On je poginuo prilikom tih borbi 11. (24) oktobra 1918. godine u 45. godini, i zajedno sa svojih trinaest saboraca sahranjen je u porti Crkve Svete Trojice u zajedničkoj grobnici.

Borbe za oslobođenje Paraćina trajale su tri dana, od 23. do 25. oktobra po novom kalendaru, a istoimena knjiga objavljena je povodom 105. godišnjice oslobođenja. Realizovana je kao projekat Udruženja boraca otadžbinskih ratova (UBOR) Paraćin, koji je finansijski podržala opština, u izdanju Biblioteke "Dr Vićentije Rakić".

Knjiga sadrži i do sada nepoznate podatke o stradalim srpskim vojnicima sahranjenim u porti crkve i o tome kojoj jedinici su pripadali. Priređivač Mladen Stević, kapetan prve klase u penziji, prikupio je mnogo novih podataka i o majoru Marku, ali potraga za njegovim potomcima u majorovom rodnom selu Zagrađe između Zaječara i Knjaževca nije dala rezultat, ističe Stević.

Foto: Z. Rašić

autor Mladen Stević

Obimna knjiga na preko 250 stranica donosi, najpre, kratku priču o Paraćinu pod okupacijom, dok su u drugom delu dokumentovane borbe za oslobođenje sa izveštajima o rasporedu vojnih jedinica, gotovo svim borbenim zapovestima tokom ta tri sudbinska dana, prikazanim gubicima u ljudstvu, te biografijama komandanata jedinica srpske vojske koje su učestvovale u oslobađanju... Knjiga još sadrži i prikaz naoružanja pešadije i konjice, artiljerijskog oruđa, kao i brojne priloge.

Autor navodi da o dešavanjima u Paraćinu u tim teškim danima nema puno zapisa. Zna se da je okupatorska vojska, povlačeći se, srušila most i toranj crkve.

- Tadašnji paraćinski knjižničar i štampar Kosta Hadži Vidojković, koji je kasnije bio i predsednik Opštine, štampao je 1920. godine knjižicu pod nazivom "Katastrofa Paraćina prilikom njegovog oslobađanja". Očima jednog hroničara on je sagledao sve ratne strahote i stradanja žitelja paraćinske varoši.... Mi sada, u cilju detaljnijeg sagledavanja, pratimo dešavanja tokom tri dana u kojima su jedinice Prve srpske armije, tačnije 1. i 2. Pešadijski puk Prve pešadijske brigade Moravske divizije, prva i druga konjička brigada Konjičke divizije, izvodile borbena dejstva za oslobođenje grada i njegove šire okoline od nemačkih okupacionih snaga - objašnjava Stević.

Najviše podataka objavljenih u knjizi pronašao je u arhivskoj građi Ministarstva odbrane RS i u digitalnom katalogu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Stradanje "Gvozdenog puka"

NAJELITNIJA jedinica srpske vojske, "Gvozdeni puk", pretrpela je najveće gubitke u trodnevnim borbama za oslobođenje Paraćina. Osim imena izginulih junaka koji su, uz majora Marka, sahranjeni u porti paraćinske crkve, objavljena knjiga sadrži i spisak sahranjenih na gradskom groblju (gde tačno, ne zna se), popis preminulih ranjenika i ranjenih koji su preživeli, ali i spisak francuskih vojnika umrlih u Paraćinu, najviše od španske groznice. Nabrojeno je i nekoliko imena civilnih žrtava vazdušnog bombardovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!