"PRISTANITE NA SPORAZUM O PANDEMIJAMA": Direktor SZO uputio jasan apel državama

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

03. 05. 2024. u 19:26

GENERALNI direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus pozvao je danas države da pristanu na sporazum kako bi pomogle u borbi protiv budućih pandemija dok se pregovori približavaju krajnjem roku ovog meseca.

ПРИСТАНИТЕ НА СПОРАЗУМ О ПАНДЕМИЈАМА: Директор СЗО упутио јасан апел државама

Foto: Arhiva

Novi sporazum i niz ažuriranja postojećih pravila o suočavanju sa pandemijama imaju za cilj da ojačaju odbranu sveta od novih patogena posle pandemije kovida 19.

Zemlje treba da finalizuju pregovore o sporazumu 10. maja, sa ciljem da ga usvoje na godišnjem sastanku SZO kasnije ovog meseca, ali izvori koji imaju saznanja o tome navode da još postoje velike razlike, preneo je Rojters.

- Dajte ljudima sveta, ljudima svojih zemalja, ljudima koje predstavljate, sigurniju budućnost -  rekao je Tedros na sastanku u Ženevi.

On je ohrabrio zemlje koje se nisu u potpunosti složile sa tekstom sporazuma da se barem uzdrže od blokiranja konsenzusa između 194 država članica SZO.

Jedna od glavnih tačaka neslaganja između bogatih zemalja i država u razvoju je pitanje pravedne podele lekova i vakcina kako bi se izbeglo ponavljanje neuspeha iz ere kovida.

Jedini put u 75-godišnjoj istoriji organizacije kada su zemlje članice SZO uspele da pristanu na pravno obavezujući sporazum kao što je sporazum o pandemiji bio je sporazum o kontroli duvana 2003. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA -  Filipini, SAD i Francuska u Zapadnom filipinskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove