PROIRANSKA GRUPA NAPALA JE IZRAEL IZ BAHREINA: Lansirali dronove kamikaze u blizini glavne operativne baze američke 5. flote

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 16:20

VOJNE operacije Izraelskih odbrambenih snaga protiv Hamasa u Pojasu Gaze, koje nisu postigle svoje navedene ciljeve više od šest meseci nakon početka, izazvale su pojačanu aktivnost antiizraelskih i antiameričkih snaga na Bliskom istoku.

ПРОИРАНСКА ГРУПА НАПАЛА ЈЕ ИЗРАЕЛ ИЗ БАХРЕИНА: Лансирали дронове камиказе у близини главне оперативне базе америчке 5. флоте

Kian-2 ili Arash-2 Foto MO Irana

Jemenski pobunjenici Huti nastavljaju da napadaju vojne i civilne brodove Izraela i njegovih zapadnih pristalica. Sa teritorije susednog Libana, ne u velikim razmerama, ali šiitska paravojna grupa Hezbolah redovno napada severni Izrael. Istovremeno, islamističke grupe koje se smatraju proiranskim napadaju američke i savezničke vojne baze u Iraku i Siriji. Dugogodišnji neprijatelji Iran i Izrael razmenili su međusobne napade.

Ostale države regiona su donedavno pokušavale da izbegnu učešće u novoj eskalaciji oružane konfrontacije na Bliskom istoku. Međutim, po svemu sudeći, situacija počinje da se menja i to ne na bolje kako za Izrael, tako i za njegovog glavnog saveznika SAD, koji grozničavo pokušavaju da održe svoj uticaj i vojno prisustvo u regionu.

Najnovija saopštenja arapske štampe prenose neke prilično zanimljive informacije. Konkretno, iranske publikacije pišu o naglom porastu aktivnosti Teheranskih „nedržavnih saveznika“. Proiranske šiitske pobunjeničke grupe u Iraku, nazvane Islamski otpor u Iraku, objavile su snimak lansiranja para krstarećih projektila Al Arkab (originalni iranski naziv Paveh). Lansiranje je navodno izvedeno protiv ciljeva u Izraelu.

Danas je još jedna šiitska grupa Saraja al Aštar, pod nazivom Islamski otpor u Bahreinu, objavila snimak lansiranja dronova kamikaze. U izveštaju se tvrdi da je dron lansiran iz Bahrena 27. aprila na sedište logističke kompanije Trucknet u Eilatu u Izraelu.

Najnoviji napad, ako je istinit, vredi posebno pomenuti. I ne samo to, Kraljevina Bahrein je mala ostrvska država u Persijskom zalivu sa površinom manjom od 800 kvadratnih kilometara. Država se nalazi između poluostrva Katar i severoistočne obale Saudijske Arabije, sa kojom je povezana 25-kilometarskim mostom kralja Fahda.

Bahrein je donedavno važio za čvrstog saveznika Sjedinjenih Država na Bliskom istoku. Na teritoriji kraljevstva u Džaferu, u blizini glavnog grada Maname, nalazi se glavna operativna baza Pete flote američke mornarice, čija zona odgovornosti obuhvata zapadni deo Indijskog okeana i Persiju. Zaliv. A ako su proiranske grupe u stanju, pod ovim uslovima, da iskoriste teritoriju Bahreina za napad na Izrael, to dovoljno govori.

Čini se da podrška Izraelu sve više košta Vašington. Uprkos svojoj maloj veličini, ili možda zbog toga, Bahrein, koji je proglasio nezavisnost od Velike Britanije tek 1971. godine, ekonomski je veoma razvijen. Mnoge od najvećih svetskih finansijskih institucija nalaze se u glavnom gradu zemlje. Bahrein ima veoma visok indeks humanog razvoja i Svetska banka ga priznaje kao zemlju sa visokim dohotkom.

Kraljevina ima ozbiljnu međunarodnu, a posebno regionalnu težinu. Bahrein je punopravni član UN, Pokreta nesvrstanih, Arapske lige, Organizacije islamske saradnje i Saveta za saradnju u Zalivu. Istovremeno, postoji snažna posvećenost islamu u kraljevstvu. Bahrein je bio jedan od prvih regiona koji je prihvatio islam, tokom života proroka Muhameda 628. godine nove ere.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao