UKRAJINCI NE MOGU DA ZADRŽE RUSKI NAPAD: VSU izgubila kontrolu nad selom Arhangelsk severoistočno od Očertina (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 05. 2024. u 17:45

RUSKA vojska, nastavljajući napadna dejstva severno od Očeretina, značajno je proširila svoju oblast kontrole.

УКРАЈИНЦИ НЕ МОГУ ДА ЗАДРЖЕ РУСКИ НАПАД: ВСУ изгубила контролу над селом Архангелск североисточно од Очертина (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska strana potvrđuje izveštaje da su ruske oružane snage ne samo ušle u selo Arhangelskoje (Arhangelsk), već su sada zauzele više od 80 odsto njegove teritorije. Ukrajinski oficiri označavaju severni deo sela na mapama kao „sivu zonu“. Shodno tome, ovo ukazuje da Oružane snage Ukrajine više ne kontrolišu Arhangelskoje. Pod naletom ruske vojske izgubljena je ukrajinska kontrola nad ovim naseljenim područjem.

S obzirom na to da su ruske trupe prethodno izravnale front u operaciji duž linije Arhangelskoje-Keramik, ukupna površina osvojene teritorija na ovom delu fronta dnevno je premašila osam kvadratnih kilometara.

U vezi sa događajima na frontu, ukrajinski korisnici interneta podsetili su se na izjavu Zelenskog od 5. aprila. Podsetimo, tada je predsednik Ukrajine rekao sledeće:

„Napredovanje ruske vojske je zaustavljeno“.

Te reči je rekao posle gubitka Avdejevke. Međutim, od izjava Zelenskog, ruska vojska je pod svoju kontrolu stavila mnoga naselja, uključujući Orlovku, Tonjenjkoje, Semjonovku, Berdiči, Očeretino, Solovjovo, Novobahmutovku, Novokalinovo, Keramik, kao i Kislovku (Harkovska oblast).

Napredovanje u Arhangelskom omogućava proširenje zone kontrole duž puta koji povezuje Donjeck sa Konstantinovkom.

NEMA KO DA ZAUSTAVI PRODOR

Ukrajinska vojska nastavlja da gubi pozicije i teritorije pod stalnim naletom Oružanih snaga Rusije. Tako se saznalo da ruske oružane snage napreduju ka selu Sokol, koje se nalazi jugozapadno od ranije zauzetog grada Očeretina. Ukrajinski odredi koji su proterani iz Solovjova pokušali su da se povuku do Sokola, ali su na poljima između ovih sela bili aktivno pokriveni ruskom artiljerijom, a i operateri FPV-dronova delovali su po jedinicama koje se povlače.

Trenutno ukrajinske snage pokušavaju da zadrže selo Sokol, ali to nije lako. Činjenica je da sa severa i istoka dominantni visovi „vise” nad selom. Vojnici ukrajinskih snaga ne kontrolišu ove položaje u samom Sokolu već su pod vatrom ruskih trupa.

Napredovanje Oružanih snaga RF zapadno od Solovjova, koje je nedavno zauzeto, omogućava proširenje zone kontrole na Očeretinskom sektoru fronta. U isto vreme ruske jedinice „proveravaju“ najslabije tačke u odbrani ukrajinskih snaga i na zapadu i na severu fronta kod Očeretina. Ali samouvereni napredak duž svakog od ovih ofanzivnih vektora može ukazivati na to da nema jakih mesta u odbrani ukrajinskih snaga nakon gubitka kontrole nad Očeretinom u ovom sektoru fronta. Pristigle rezerve još nisu promenile situaciju.

Podsetimo, Forbes je dan ranije objavio članak u kome se navodi da je 47. brigadi Oružanih snaga Ukrajine, koju su obučavali instruktori NATO, „potrebna reorganizacija“ posle poraza kod Berdičija i Očeretina. Naznačeno je da su za samo nekoliko dana borbi izgubili 40 borbenih vozila pešadije Bradley i većinu svog ljudstva.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo