"RAT JE REALNA PRETNJA, A EVROPA NIJE SPREMNA" Poljski premijer: Naredne dve godine biće odlučujuće

Tanjug

29. 03. 2024. u 14:43

RAT je realna pretnja, a Evropa nije spremna, upozorio je poljski premijer Donald Tusk, upućujući direktan apel evropskim liderima da učine više na jačanju odbrane, da upute hitnu vojnu pomoć Ukrajini i upozorio da će naredne dve godine rata biti odlučujuće.

РАТ ЈЕ РЕАЛНА ПРЕТЊА, А ЕВРОПА НИЈЕ СПРЕМНА Пољски премијер: Наредне две године биће одлучујуће

Tanjug

Tusk je naveo da je Evropa ušla u "predratnu eru" i da ukoliko Rusija porazi Ukrajinu, niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno, preneo je Bi-Bi-Si.

On je rekao za evropske medije da je ruski predsednik Vladimir Putin već okrivio Ukrajinu za teroristički napad na Krokus siti hol u Moskvi 22. marta bez, kako je naveo, ikakvih dokaza i očigledno zbog svoje potrebe da opravda sve nasilnije napade na civilne ciljeve u Ukrajini.

Poljski premijer podseća da je Rusija ranije ove sedmice prvi put tokom dana napala Kijev hipersoničnim raketama.

Tusk je istakao da, bez obzira na to ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, Vašington želi da Evropa postane samodovoljna u vojnom smislu.

On je pohvalio nekoliko evropskih lidera i istakao važnost bezbednosne saradnje između Poljske, Francuske i Nemačke, saveza poznatog kao Vajmarski trougao.

Poljska sada izdvaja četiri odsto svog BDP-a na odbranu, dok bi članice NATO-a trebalo da izdvajaju dva odsto BDP-a, podseća Bi-Bi-Si.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom