POLJSKA I RUMUNIJA OBARAĆE RUSKE DRONOVE?: Nemački poslanici podržavaju ideju da NATO uvede zabranu letova nad Ukrajinom

I.S.

14. 05. 2024. u 07:00

NEMAČKI poslanici podržavaju ideju da NATO uvede zonu zabrane letova iznad zapadne Ukrajine usred sukoba sa Rusijom. Kako piše Frankfurter algemajne cajtung (FAZ), o ovome postoji konsenzus vladajućih i opozicionih stranaka.

ПОЉСКА И РУМУНИЈА ОБАРАЋЕ РУСКЕ ДРОНОВЕ?: Немачки посланици подржавају идеју да НАТО уведе забрану летова над Украјином

Foto AP

Iznoseći predlog, Niko Lange, šef kabineta ministra odbrane, sugerisao je da bi ruske rakete i bespilotne letelice, koje ciljaju ukrajinsku energetsku infrastrukturu i vojna postrojenja, mogle da budu oborene sa teritorije susedne Poljske i Rumunije.

Po Langeu, to bi dovelo do stvaranja bezbedne zone, širine 70 kilometara, na granici između EU i Ukrajine, a istovremeno, omogućilo Kijevu da ponovo rasporedi sopstvene PVO sisteme, kojih nema dovoljno.

- Odbrana vazdušnog prostora iznad Ukrajine iz Poljske i Rumunije ne bi trebalo da bude isključena na duži rok - rekao je za FAZ Anton Hofrajter, član parlamenta Zelenih koji su deo berlinske koalicije. - Takav potez, međutim, u ovom trenutku nije za debatu, jer je trenutni prioritet Zapada snabdevanje Ukrajine značajno većom količinom oružja i municije.

Liberal Markus Faber, čija je stranka takođe članica vladajuće koalicije, složio se da "bi vazdušni prostor iznad ukrajinskih pograničnih regiona mogao da bude zaštićen PVO odbranom na teritoriji NATO". Po njemu, to bi bilo moguće samo ako Zapad može da obezbedi dovoljno municije za ove odbrambene sisteme.

Poslanik opozicione Hrišćansko-demokratske unije(CDU), Roderih Kizeveter, ocenjuje da bi zapadne pristalice Kijeva mogle da obore ruske bespilotne letelice iznad Ukrajine. "Ovo bi rasteretilo kijevsku protivvazdušnu odbranu i omogućilo joj da zaštiti front", objasnio je on.

Kizeveter je podsetio da su SAD, Velika Britanija i Francuska pomogle Izraelu u suprotstavljanju iranskom bombardovanju velikih razmera u aprilu, što je, po njemu, pokazalo da zemlje mogu pružiti takvu pomoć svojim saveznicima, a da ne postanu "strana u sukobu".

Berlin bi ušao u rat

- UPOTREBA protivvazdušne odbrane NATO protiv ruskih ciljeva bila bi "igranje vatrom", smatra Rolf Micenih, socijaldemokratski poslanik u Bundestagu, čijoj stranci koja je u vladajućoj koaliciji u Berlinu, pripada i nemački kancelar Olaf Šolc. - Kad bi Bundesver branio ukrajinski vazdušni prostor, Nemačka bi postala zaraćena strana, a i to bi zahtevalo prethodni mandat Bundestaga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ITALIJA U NEVERICI NA STARTU ROLAN GAROSA: Evo zbog koga je Janik Siner stvarno ostavio devojku (FOTO)