RAT U UKRAJINI: Razbijeni specijalci GUR Kraken; Ruski udar na 10 brigada VSU, ukrajinci izgubili 1200 vojnika (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

14. 05. 2024. u 07:20 >> 21:44

RAT u Ukrajini – 810. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Разбијени специјалци ГУР Кракен;  Руски удар на 10 бригада ВСУ, украјинци изгубили 1200 војника (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Uvedena havarijska isključenja struje

Ukrenergo je najavio uvođenje hitnih nestanaka struje u regionima Ukrajine zbog značajnog nedostatka električne energije u energetskom sistemu.

 

(MAPA) Pravac Harkov -  Ruske snage očistile Glubokoje i Lukjanci

Borci grupe "Sever" potpuno su očistili Glubokoje i Lukjanci, napredujući u oblasti Harkov.

Podsetimo, čak je još noćas resurs DS koji radi u GUR-u prepoznao je gubitak Lukjanceva.

-Rusi se približavaju Lipcu sa severa, nakon čega su krenuli dalje, približavajući se prvoj manje-više ozbiljnoj liniji odbrane, takođe su napisali drugi ukrajinski vojni analitičari.

 

Američka vojna pomoć na ratištu za dan-dva

Dodatna američka pomoć Ukrajini stići će na ratište narednih dana, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Kijevu.

On je dodao da je isporuka nove pomoći Kijevu počela nakon što je Kongres odobrio zahtev Bele kuće.

Kako je ranije saopštila Bela kuća, SAD uskoro namerava da objavi o novom paketu vojne pomoći za Ukrajinu. Nove partije oružja Kijev će dobijati svake nedelje.

Foto Tanjug/AP


On je dodao da Vašington radi sa partnerima kako bi Ukrajini obezbedio dodatne sisteme protivvazdušne odbrane.
 

 

Oboren dron iznad Belgorodske oblasti

Ruski sistemi PVO uništili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

Najvažnije vesti sa brifinga MO Rusije: Ruski udar na 10 brigada VSU, ukrajinci izgubili 1200 vojnika i više komada tehnike

Jedinice grupe „Jug“ poboljšale su položaj duž linije fronta i porazile živu silu i tehniku 10 brigada neprijatelja;

Jedinice grupe „Centar“ poboljšale su taktički položaj i odbile osam kontranapada ukrajinske vojske, koja je izgubila do 405 vojnika;

Ruska vojska uništila je pogon za proizvodnju i skladištenje udarnih dronova ukrajinskih snaga;

Jedinice grupe „Istok“ likvidirale su do 155 ukrajinskih vojnika;

Ukrajinska vojska izgubila je više od 520 vojnika za dan u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

Ukrajinska vojska izgubila je za dan do 120 vojnika, dva oklopna vozila i tri jedinice artiljerije zbog dejstava grupe „Zapad“;

Ruski sistem PVO oborio je 26 ukrajinskih dronova i devet navođenih bombi „hamer“;

Ruske snage napredovale su u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti i oslobodile su naselje Bugrovatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zelenski i Blinken

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom zatražio je dva sistema „patriot“ za zaštitu Harkova i Harkovske oblasti, saopštila je ukrajinska agencija UNIAN.

-Važno nam je da dobijemo vojnu pomoć od SAD što je pre moguće. Sada su nam zaista potrebna dva sistema "patriot" za Harkov i Harkovsku oblast, rekao je Zelenski.

Foto Tanjug/AP

 

Borbe za Volčansk, predali se specijalci Krakena

Zapadni i severni deo Volčanska u Harkovskoj oblasti su pod kontrolom ruskih snaga, u gradu su u toku ulične borbe, izjavio je načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev.

Foto MO Rusije

Maroderstvo

Ukrajinski policajci i vojnici su odnosili iz kuća građana DNR pod kontrolom Kijeva i sve prodavali u Očeretinu, rekao je jedan od žitelja.

Kritično u Harkovu

Situacija u Harkovskoj oblasti postaje kritična za Oružane snage Ukrajine, priznao je načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov, prenosi „Njujork tajms“.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Evakuisano 7.000 stanovnika

Više od sedam hiljada stanovnika evakuisano je iz pograničnih oblasti Harkovske oblasti, saopštio je načelnik vojne administracije regiona Oleg Sinegubov.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski, saslušavši izveštaj glavnokomandujućeg ukrajinskih snaga Aleksandra Sirskog i ministra odbrane Rustema Umerova, nazvao je situaciju u Harkovskoj oblasti jednom od najkritičnijih, zbog napredovanja Oružanih snaga Rusije na ovom pravcu.

 

Pola novih brigada za odbranu Kijeva

Ukrajinska vojska namerava da pet od 10 brigada koje će uskoro biti formirane uputi da brane Kijev s obzirom na napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti, piše "Politiko".

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

Uništeni specijalci GUR

Borci ruske grupe „Centar“ tokom juriša na selo Tonenjko u DNR uništili su vozilo sa britanskim tablicama, a ukrajinski militanti, koji su se kretali vozilom, ranjeni su, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

Po njegovim rečima, u Tonenjkom je, između ostalih jedinica, mogao biti i nacionalistički diverzantski odred „Kraken“.

Sprženi položaji VSU

Sistemima "soncepjok" uništena su uporišta ukrajinskih snaga u blizini Časovog Jara, oko kojeg se vode žestoke borbe.

Foto printskirn telegram vysokygovorit

 

 

Moskva: Iznad Belgorodske oblasti oboreno 25 raketa "vampir"

Ruska protivvazdušna odbrana (PVO) je tokom peotekle noći oborila 25 raketa "vampir" iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Prethodno je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izjavio da su aktivirani sistemi PVO iznad Belgoroda i predgrađa.

U granatiranju je povređena jedna žena, prenosi Interfaks. Oštećeni su prozori i krovovi zgrada, kao i nekoliko automobila. Belgorod, grad na zapadu Rusije, uz granicu sa Ukrajinom, proteklih dana je na meti intenzivnog ukrajinskog granatiranja.

BONUS VIDEO:

PROJEKTIL RUŠI ZGRADU: Pogledajte šta su snimile sigurnosne kamere u Belgorodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK! Ne ide na EURO 2024 jer mu devojka previše dobro izgleda - pa je odlepio?! (FOTO/VIDEO)