NAUČNO OTKRIĆE: Koje su tehnike za pravljenje oružja za lov koristili naši preci pre 300.000 godina

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 04. 2024. u 00:00

NAŠI preci su pre 300.000 godina koristili mnogo sofisticiranije tehnike za pravljenje drvenog oružja za lov i oruđa za obradu krzna nego što se pretpostavljalo.

НАУЧНО ОТКРИЋЕ: Које су технике за прављење оружја за лов користили наши преци пре 300.000 година

Foto: Profimedia

To je otkriveno kada su naučnici upotrebili najmodernije sisteme snimanja predmeta, poput 3D mikroskopije i mikroskopskog CT skeniranja, prilikom proučavanja koplja pronađenih u Šeningenu u Nemačkoj 1994. godine.

U studiji, objavljenoj u „Proceedings of the National Academy of Sciences“, navedeno je da su tadašnji lovci iznova oštrili slomljene vrhove koplja i štapova za bacanje. Osim toga, koristili su tehniku cepanja drveta, što je tehnika za koju se smatralo da ju je koristila tek naša vrsta – homosapijens.

„Postoje dokazi o mnogo složenijim i različitijim obradama omorike i borovine nego što se ranije mislilo. Drvo se obrađivalo i pretvaralo u koplja i štapove za bacanje, dok je slomljeno oruđe i oružje popravljano“, izjavio je Dirk Leder iz Državne kancelarije za kulturno nasleđe Donje Saksonije, jedan od autora studije.

Dr Anemike Milks sa Univerziteta u Redingu je istakla da je način na koji su naši preci tako stručno obrađivali drvo pravo otkriće za naučnike.

Najnovije analize pokazuju da su tadašnji ljudi imali veliko znanje u obradi drveta, da su znali šta žele i kako to da dobiju, kao i da je njihov proces bio sofisticiran, preneo je portal „Phys.org“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)