ISTINE I ZABLUDE O ZELENOM MARKETINGU: Ekološka odgovornost ili marketinški trikovi

Novosti online

26. 10. 2023. u 11:25

ZELENI marketing je pojam koji se odnosi na marketinške aktivnosti koje imaju za cilj da promovišu proizvode ili usluge koji su ekološki prihvatljivi ili koji doprinose očuvanju životne sredine.

ИСТИНЕ И ЗАБЛУДЕ О ЗЕЛЕНОМ МАРКЕТИНГУ: Еколошка одговорност или маркетиншки трикови

Foto: Shutterstock

Savremeni potrošač je sve više svestan posledica globalnog zagrevanja.  Širom sveta ljudi pokazuju brigu za životnu sredinu i menjaju svoje ponašanje. Kao rezultat toga, pojavio se zeleni marketing koji poziva na održive i društveno odgovorne proizvode i usluge. Mnoge kompanije uključuju koncept zelenog marketinga u svoje strategije i aktivnosti koje su usmerene na promociju proizvoda i usluga koji su dizajnirani da smanje negativne efekte na ekološko okruženje ili da povećaju njegov kvalitet.

Ovaj koncept nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1980. godine, kada je  termin “zeleni marketing” i  zvanično ušao u upotrebu. Američko udruženje za marketing -  AMA, definiše zeleni marketing kao marketing proizvoda za koje se pretpostavlja da su ekološki bezbedni i obuhvata niz aktivnosti kao što su: modifikacija proizvoda, promena proizvodnih procesa, pakovanje, strategije promocije.

Prednosti zelenog marketinga 

  •  Povećanje konkurentnosti i diferencijacije na tržištu, jer zeleni proizvodi ili usluge mogu privući nove potrošače koji su ekološki osvešćeni i lojalni brendovima koji dele njihove vrednosti.
  • Povećanje zadovoljstva i lojalnosti potrošača, jer zeleni proizvodi ili usluge mogu pružiti veću vrednost, kvalitet i korist za potrošače, kao i poboljšati  imidž i reputaciju kompanija i brendova. 
  • Smanjenje troškova i rizika na duže staze, jer zeleni proizvodi ili usluge mogu smanjiti potrošnju energije, materijala i otpada, kao i izbeći kazne, tužbe ili negativni publicitet zbog nepoštovanja ekoloških propisa ili standarda. 

Foto: Shutterstock


 Izazovi i ograničenja zelenog marketinga

  • Nedostatak jasne definicije i standarda za zelene proizvode ili usluge, što može dovesti do zabune, nepoverenja ili manipulacije potrošača od strane organizacija koje tvrde da su zelene, a zapravo nisu. Ovo se naziva zelenim pranjem (Greenwashing) i predstavlja neetičku marketinšku praksu čiji je  cilj da obmane potrošače o stvarnom uticaju proizvoda ili usluga određene organizacije na životnu sredinu. 
  • Visoka cena i nedostupnost zelenih proizvoda ili usluga, što može ograničiti njihovu potražnju i prihvatljivost kod potrošača koji imaju niži platežnu moć ili nisu spremni da plate više za zelene proizvode ili usluge. Ovo se naziva cenovnim jazom (Price gap) i predstavlja razliku između cene zelenih proizvoda ili usluga i njihovih konvencionalnih alternativa. 
  • Nedostatak informacija i svesti o zelenim proizvodima ili uslugama, što može uticati na njihovu percepciju i vrednovanje kod potrošača koji nisu upoznati sa njihovim prednostima, karakteristikama ili dostupnošću. Ovo se naziva informacionim jazom (Information gap) i predstavlja nedostatak ili neadekvatnost informacija o zelenim proizvodima ili uslugama koje su potrebne potrošačima da bi doneli odluku o kupovini. 
  • Nedostatak motivacije i ponašanja u korist zelenih proizvoda ili usluga, što može uticati na njihovu potrošnju i lojalnost kod potrošača koji nemaju dovoljno interesovanja, stavova ili navika koje podržavaju zelene proizvode ili usluge (attitude-behavior gap). Reč je o neskladu između onoga što potrošači kažu ili veruju i onoga što zaista rade ili kupuju. 

Zeleni marketing je složen i dinamičan koncept koji ima brojne prednosti, ali i izazove za organizacije i potrošače.

Zeleni marketing je takođe prilika za inovacije, diferencijaciju i konkurentnost, kao i za doprinos održivom razvoju i zaštiti životne sredine. Ovakvu priliku i situaciju na tržištu trebalo bi da iskoriste mali preduzetnici u poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji.

I pored toga što je potrošnja ekoloških proizvoda i dalje niska, svi subjekti, kao i svi nivoi društva, treba da istraju u društveno odgovornom poslovanju i implementaciji zelenog marketinga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima