DAN KADA SE SLAVI ŽIVOT: Dobrovoljno davanje krvi - nesebičan čin koji spasava ljude

Novosti online

10. 05. 2024. u 22:04 >> 09:14

NACIONALNI dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji se obeležava 11. maja svake godine i predstavlja dan kada se odaje priznanje svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov nesebičan čin koji spasava živote.

ДАН КАДА СЕ СЛАВИ ЖИВОТ: Добровољно давање крви - несебичан чин који спасава људе

FOTO: NIS

Davanje krvi je jedan od najhumanijih činova kojim pojedinac može doprineti društvu. U Srbiji, Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi slavi se kako bi se podigla svest o važnosti ove plemenite akcije i kako bi se zahvalilo svim davaocima koji su svojim delom pomogli drugima.

Jedna jedinica krvi spašava tri života

U zvaničnoj prezentaciji Instituta za transfuziju krvi Srbije, navodi se da samo jedna jedinica krvi može spasiti 3 života. Našoj zemlji, tokom jedne godine, potrebno je 240 000 jedinica krvi, a čak 64% našeg stanovništva u starosnoj dobi od 18 do 65 može da donira krv. Svaki muški stanovnik može dati krv 4 puta godišnje, a ženski 3 puta.

Krv je neophodna za mnoge medicinske procedure, od operacija do lečenja pacijenata sa određenim bolestima. Dobrovoljni davaoci krvi su ključni za održavanje zdravstvenog sistema i pružanje pomoći onima u potrebi.

Iako je veliki broj stanovnika Srbije sposoban za davanje krvi, stopa dobrovoljnih davalaca je na 3%, što je ispod potrebnih 4% za efikasno funkcionisanje zdravstvenog sistema. Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi je prilika da se motivišu građani da postanu redovni davaoci i da se poveća broj davalaca krvi u zemlji.

Ovaj dan je takođe prilika za organizacije i institucije da pokrenu akcije davanja krvi i da edukuju javnost o procesu davanja krvi i njegovom značaju. Redovno davanje krvi i kontinuirani priliv su ključ za uspešno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Foto: Shutterstock

 

Povlastice za davaoce krvi

Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna za brojne povlastice, kao što su besplatni pregledi, lekovi i specijalističke usluge. Pravo na beneficije imaju oni koji su  bili davaoci u prethodnih godinu dana, ali i oni koji su deset puta i više dali krv.

Takođe, za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi po članu 77. Zakona o radu RS propisano je da zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo dva uzastopna dana, računajući i dan davanja krvi.

 

Uključivanje u akcije doborovoljnog davanja krvi

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji je podsetnik na humanost i solidarnost građana. 

 „Želite li da uradite nešto veoma važno danas? Dajte krv… računamo na vas!“

Institut za transfuziju krvi Srbije organizuje akcije dobrovoljnog davanja krvi od 6. do 12. maja 2024. u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Pod parolom „Želite li da uradite nešto veoma važno danas? Dajte krv… računamo na vas!“ Institut organizuje akcije tokom cele godine jer je potreba za krvlju i krvnim produktima velika.

Nacionalni dan dobrovoljnih davalaca krvi u Srbiji  je dan kada se slavi život i kada se i društveno odgovorne kompanije pridružuju ovoj važnoj misiji. Jedan od primera kompanija koje redovno učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi je NIS, koja ove plemenite akcije sistemski organizuje pod okriljem Kluba dobrovoljnih davalaca krvi Jedinstvene sindikalne organizacije NIS a.d. u saradnji sa nadležnim transfuziološkim službama i uz podršku Kluba volontera kompanije.

Zaposleni NIS-a  su tokom 2023. godine gotovo udvostručili broj doniranih jedinica krvi u odnosu na prethodnu godinu, obezbedivši čak 572 jedinice krvi, koliko je prikupljeno u 18 akcija sprovedenih u prostorijama kompanije u pet gradova.

Samo tokom prvog kvartala ove godine, Klub dobrovoljnih davalaca krvi JSO NIS a.d. je sproveo pet akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojima je prikupljena još 191 jedinica krvi.

Značajna novina koja se odnosi na akcije dobrovoljnog davanja krvi u NIS-u jeste da je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije od sada u kompaniji omogućen i upis u Registar davalaca matičnih ćelija Srbije, tokom realizacije akcije u Beogradu.

Često zajednica nije dovoljno svesna potreba za krvlju koje se u jednom danu, jednoj nedelji ili mesecu javljaju i koje proizilaze iz potreba ljudi koji su bolesni i koji se nalaze u zdravstvenim ustanovama

Ako želite da uradite nešto dobro ne samo za sebe, već i za nekog drugog, odazovite se pozivu za dobrovoljno davanje krvi u vašem gradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)