TRAŽE VRAĆANJE PLATA I ZAKONIT IZBOR DEKANA: Rukovodstvo FASPER-a umanjilo zarade zaposlenima

Lj.B.

15. 04. 2024. u 10:59

Nakon što je inspekcija Ministarstva finansija utvrdila da je Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (nekadašnji Defektološki fakultet) oštetio republički budžet za više od milion evra, a istragu pokrenulo Više javno tužilaštvo - Odeljenje za borbu protiv korupcije, problemi na ovom fakultetu se nastavljaju.

ТРАЖЕ ВРАЋАЊЕ ПЛАТА И ЗАКОНИТ ИЗБОР ДЕКАНА: Руководство ФАСПЕР-а умањило зараде запосленима

Foto Z. Jovanović

Naime, rukvodstvo FASPER-a je svojim zaposlenima umanjilo plate za oko 20.000 dinara, jer je navodno novac vraćen u budžet po nalogu inspekcijske službe Ministarstva finansija. Nakon umanjenja plata zaposleni su uz podršku Sindikata obrazovanja Srbije stupili u štrajk, tražeći vraćanje zarada na nivo pre umanjenja i stvaranje uslova za zakonit izbor dekana.

Zaposleni očekuju i promene članova Saveta fakulteta, jer kako nam kažu, Savet je nezakonito izabran pošto na konstitutivnu sednicu nisu bili pozvani članovi Saveta iz reda predstavnika osnivača, koji su u nekoliko navrata ukazivali na nezakonitost u radu ovog fakulteta. Na ovoj sednici, inače, nezakonito je za predsednika Saveta izbrana prof. dr Sanja Đoković.

Zamenjeni i nepodobni studenti

Zaposleni na FASPER-u kažu nam i da je dekan Luka Mijatović kako bi obezbedio sigurne glasove, organizovao izbor novih predstavnika studenata. Glasanje je obavljeno na onlajn sednici, kada je 15 studenata biralo 19 predstavnika u NNV. Oni su zamenili studente koji su glasali protiv usvajanja rebalansa budžeta i izglasali nepoverenje dekanici Marini Šestić. Zaposleni očekuju da se konstituiše studentski parlament u skladu sa zakonom, a štrajk će se radikalizovati, ako rukvodstvo FASPER-a ne bude imalo sluha za njihove zahteve.

- Smatramo da je Savet direktno odgovoran za sve nezakonitosti koje je pored Ministarstva finasija konstatovalo i Ministarstvo prosvete, Zaštitnik građana, Ombudsman Univerziteta, jer kao kontrolni organ fakulteta nije preduzeo potrebne mere da se nepravilnosti u radu spreče - kažu nam profesori sa FASPER-a. - Nakon štrajka upozorenja Vlada Srbije je na poslednjoj sednici razrešila spoljne članove Saveta i imenovala nove.

Nezakonito izabran Savet je nakon izglasavanja nepoverenja bivšoj dekanici Marini Šestić za v. d. dekana izabrao vanrednog profesora Luku Mijatovića suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju po kome dekan može biti jedino zaposleni u zvanju redovnog profesora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave