"I DECA UČE KAKO SE PRIRODA BRANI ZNANJEM": Naučni piknik 17. i 18. maja Arboretumu šumarskog fakulteta

Lj.B.

26. 04. 2024. u 12:22

Naučni piknik pod sloganom "Misli zeleno", u organizaciji Festivala nauke i u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu biće održan u prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu 17. i 18. maja, od 11 do 19 časova, najavili su organizatori.

И ДЕЦА УЧЕ КАКО СЕ ПРИРОДА БРАНИ ЗНАЊЕМ: Научни пикник 17. и 18. маја Арборетуму шумарског факултета

šumarski fakultet

Na ovom događaju će posetiocima biti predstavljene naučne priče uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, a kroz interaktivne postavke, radionice i vođene ture u saradnji sa fakultetima institutima i organizacijama civilnog društva. Ovaj program se sastoji od pet celina, kroz koje će posetioci imati priliku da se upoznaju sa načinima zaštite rečnog toka i odbrane od poplava, sa brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar i na drveću, ali i sa načinima na koje se određuje starost drveta i pričama koje nam pričaju godovi o klimatskim promenama.

Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće se interaktivnom postavkom "Govori sve što je živo, komunicira svaki nivo!" o načinima komunikacije između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja.

O neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu u kojoj različita stabla razmenjuju resurse i brinu jedna o drugima.

Za decu od pet i više godina biće organizovane radionice prilagođene njihovom uzratu. Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije će podstaći decu da rešavaju male ekološke zadatke i uče o biodiverzitetu i razvrstavanju otpada pomoću robotića pčelica (BeeBot). Edukativni centar Čupoglavci predstaviće najmlađima tajne našeg srca kroz radionicu na kojoj će imati priliku da izrađuju modele srca i stetoskopa od recikliranih materijala koji su nam svima dostupni kod kuće.

Na improvizovanom igralištu Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba - ASAK, centralna tema su pećine i jame kao poslednji neistraženi delovi planete Zemlje, a najmlađi speleolozi će biti u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću. Za prave avanturiste Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće jedinstvenu akcionu igru uloga i orijentacije "Potraga za Lesnikom", koju su osmislili pedagozi.

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju predstaviće interaktivnu postavku "Čudesni svet u kapi vode", o vodi kao izvoru života i vodenim ekosistemima ali i o važnosti konstantnog kontrolisanja kvaliteta vode u jezerima i rekama iz kojih stiže do nas, krajnjih korisnika. Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu priprema interaktivnu postavku "Molekulske alijanse za održivu budućnost" kroz jednostavne eksperimente koji nude uvid u u našu okolinu i našu ulogu u njenom očuvanju.

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu će na Naučnom pikniku predstaviti najsavremenije materijale koji imaju zadatak da odgovore na zahteve očuvanja životne sredine i sve zahtevniju gradnju 21. veka. Centar za ekološki menadžment i odrđivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka predstaviće VR avanturu "Šetnja po planeti" u okviru koje će posetioci moći da hodaju dnom okeana, popnu se na najviše planine, ili pešače Amazonskim Šumama. Centar za promociju nauke organizovaće radionicu "Klimatska prva pomoć", u okviru koje će deca školskog uzrasta učiti o klimatskim promenama kao i njenim posledicama.

Fizičko hemijski šou Eksplodirajuća otkrića Milana Popovića predstavlja pravi pirotehnički spektakl uz pomoć mnogo fizike i hemije. Ovaj niz eksperimenata suptilno će razotkriti brojne zablude uz prasak i eksploziju.

MUP republike Srbije - Sektor za vanredne situacije predstavlja najmlađima, ali i starijim posetiocima važnost postupaka u slučajevima požara u gradovima i šumama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja